söndag 12 maj 2024

inloggad som

Huggsexa om Sonys mobilkompetens

Ett antal intressenter har hört av sig till Sony Mobile i Lund och platschefen Bengt-Arne Molin efter beskedet att företaget måste göra sig av med 1.000 medarbetare. Exakt hur förhandlingarna fortskrider hålls dock hemligt.

I samband med att ST-Ericsson drog ner 2013 handplockade amerikanska processorjätten Intel ett fyrtiotal anställda för expansion i Lund. Ur Sony Mobiles varsel 2012 föddes Sigma Connectivity där ett par hundra medarbetare fick nytt jobb.

Bengt-Arne Molin och Region Skånes särskilde samordnare Mattias Olsson bekräftar för Rapidus att även denna gång har svenska och internationella företag knackat på dörren för att förhöra sig om den personal som kommer friställas efter varslet som lades tidigare i mars.

– Vi har blivit kontaktade av ett antal intressenter. Det händer alltid vid denna typ av händelser. Är det spännande idéer är vi öppna för att gå vidare. Om vi kan hitta lösningar liknande de med Sigma Connectivity och Tech Mahindra vore det bra för alla parter, säger Bengt-Arne Molin.

Finns några konkreta diskussioner igång?

– Det kan jag inte kommentera i dag.

Sony Mobile jobbar för tillfället med att fastställa detaljerna i den framtida organisationen. För att underlätta för de som blir av med jobben förs diskussioner med FIRS, Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne, där Mattias Olsson är samordnare.

– Vi träffas på regelbunden basis. Jag och Mattias kan inte själva göra allt utan nu handlar mycket om att skapa arbetsgrupper för olika uppgifter. Vi har en konstruktiv dialog, säger Bengt-Arne Molin.

Som Rapidus tidigare rapporterat finns förhoppningar om ett nytt statligt forskningsinstitut i Lund inom mobilteknologi.

– Under några veckor har vi identifierat vilka åtgärder som behöver göras och inom vilka områden vi kan göra skillnad. En statlig insats är en av dessa åtgärder, säger Mattias Olsson.

I mitten av mars släppte Sony niomånadersrapporten för räkenskapsåret 2014/2015. Mobilsegmentet visade en liten operativ vinst för senaste kvartalet, men de ackumulerade siffrorna innebär alltjämt en förlust efter höstens stora nedskrivning av mobilaffären.

Totalt sysselsätter Sony Mobile 2.200 anställda och konsulter i Lund, som nu alltså ska bli 1.200 i en omorganisation.

Kristian Svensson

Ett antal intressenter har hört av sig till Sony Mobile i Lund och platschefen Bengt-Arne Molin efter beskedet att företaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen