lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Konsulterna ryker i Ericssons stålbad

För några år sedan sysselsatte dåvarande ST-Ericsson närmare 400 konsulter vid utvecklingsenheten i Lund. I samband med höstens sparpaket har de sista 160 fått lämna verksamheten. Därmed har en av regionens största enskilda konsultköpare helt försvunnit från marknaden och bolag som HiQ och Cybercom fått se sig om efter nya jaktmarker.

I skuggan av Sony Mobiles storvarsel har organisationen för Ericssons nya utvecklingsenhet för radioteknik i Lund fallit på plats. 690 fast anställda blev av med jobbet då modemutvecklingen lades ner, varav ”uppåt 500” skulle kunna jobba vidare i den nya enheten. I slutändan är det drygt 450 som fått vara kvar på Ericssonsajten i Lund, uppger Johannes Persson på bolagets pressavdelning.

På konsultsidan har stålbadet blivit än mer dramatisk. Då omstöpningen presenterades i september arbetade runt 160 konsulter vid Ericssons Lundasajt. I dag är alla borta, enligt Johannes Persson.

Ericsson är tystlåtna om vilka konsultbolag de anlitat i Lund. Men enligt Rapidus källor rör det sig om en rad stora och små spelare som de senaste åren haft uppdrag för telekomjättens Lundaverksamhet, däribland Mobytech, Softhouse, Cybercom, Enea, HiQ och Alten, tidigare Xdin.

Inget av de konsultbolag Rapidus talat med vill dock skylta med att de haft uppdrag för Ericsson i Lund.

− Vi får inte berätta om våra kunder. Ericssons neddragning påverkar oss indirekt då många konsulter kommer ut på marknaden. Men vi har jobbat länge med att bredda oss till andra branscher, säger HiQ Skånes vd Anna Kleine.

I början på mars aviserade Ericsson en större neddragning i Sverige, där 2.200 fast anställda i bland annat Stockholm, Katrineholm och Borås sägs upp. Lund berördes dock inte av det beskedet.

− Man kan väl se nedläggningen av modemverksamheten i Lund som första steget i den stora omstruktureringen. Vi var första punkten på listan, säger Daniel Hök, lokal klubbordförande för Unionen.

Utöver nedbantningen av personalstyrkan har omstöpningen från modemutveckling till radioteknik fått andra effekter i Lund, menar han.

− Tidigare har Lund varit mer av ett huvudkontor, nu är vi en satellit åt Kista och sätter inte själva tonen på samma sätt, säger Daniel Hök till Rapidus.

Erik Olausson

För några år sedan sysselsatte dåvarande ST-Ericsson närmare 400 konsulter vid utvecklingsenheten i Lund. I samband med höstens sparpaket har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.