lördag 7 september 2024

inloggad som

Luis går in i bioplast-avknoppning

Färska forskningsavknoppningen Bioextrax får in Lunds universitets holdingbolag som ny delägare. Bioextrax patenterade teknik för att utvinna bioplast med hjälp av mikroorganismer utvärderas just nu av en ännu hemlig samarbetspartner i USA.

Bioextrax bildades 2014 av en grupp forskare från institutionen för bioteknik vid Lunds universitet. Grunden är en teknik för att producera PHA, en serie polymerer som kan användas i allt från plastpåsar till mobiltelefoner och är nedbytbara i naturen. Som värdefull biprodukt genererar processen aminosyror.

− Vi fokuserar just nu på bioplast eftersom det är en växande marknad, där priset hittills satt gränsen, säger Mohamad Takwa, doktor i industriell bioteknik och vd i bolaget.

Bolaget sysselsätter i dag tre personer och har finansierats med mindre bidrag från Almi. Med Lund University Innovation System som ny delägare siktar Mohamad Takwa på att flytta från universitetslabbet till Medicon Village.

− Vi har bra lokaler på universitetet, men på Medicon Village har vi större möjligheter att träffa investerare. Så det passar oss bättre ur ett företagarperspektiv, säger han till Rapidus.

Hanna Sigeman
Erik Olausson

Färska forskningsavknoppningen Bioextrax får in Lunds universitets holdingbolag som ny delägare. Bioextrax patenterade teknik för att utvinna bioplast med hjälp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.