tisdag 4 februari 2025

inloggad som

Bråk om ”Greater Copenhagen” bakom MVA:s splittring

Medicon Valley Alliance, den dansk-skånska klusterorganisationen för life science, är på väg att lösas upp. Styrelsen föreslår att Skåne och Danmark driver varsitt kluster och att MVA används som ett nätverk. Bakom bråket ligger den stundtals infekterade debatten om varumärket Greater Copenhagen, säger MVA:s vd Stig Jørgensen när han nu kommenterar turerna för Rapidus.

Styrelsemötet hade föregåtts av en lång diskussion om klustrets framtid, framförallt präglad av delade meningar om ambitionsnivån samt den för Skåne så känsliga frågan om benämningen ”Greater Copenhagen”.

– Det är givetvis mycket tråkigt om MVA reduceras, men det är ingen hemlighet att det varit oenighet inom styrelsen. Vi har alltid diskuterat framtiden och vår fortsättning, det är ju en dynamisk värld vi lever där preferenserna ändras, men det är framförallt under de sista månaderna som diskussionerna om Greater Copenhagen kommit igång, säger Stig Jørgensen till Rapidus.

Ambassadprogrammet, som ska knyta kontakter med andra stora life science-regioner runt om i världen, skrotas nu. MVA:s egen organisation har i dag 13 anställda och vad som ska hända med dem är ännu oklart.

– Nu har man beslutat att vi ska vara ett regionalt nätverk, och vad det betyder konkret för oss och för vår finansieringsmodell har jag fått i uppgift att tydliggöra till stämman, säger Stig Jørgensen.

Från svenskt håll har även kritik mot Stig Jørgensen framförts, men kravet på hans avgång fick anstå vid mötet och Jørgensen vill inte kommentera kritiken.

Debatten om Greater Copenhagen startade med att 46 kommuner och regioner på norra Själland ställt sig bakom varumärket Greater Copenhagen, som bland annat ska verka för att stärka regionens positioner inom life science internationellt. Ambitionen är att även få med Region Skåne på tåget men hittills har de skånska kommunerna varit ganska avvaktande.

Bland övriga argumenten som presenterats för att dra ner på MVA:s ansvar nämns bland annat att organisationen saknar organisatoriska, administrativa och ekonomiska förutsättningar för att verkligen sätta agendan.

Mot den bakgrunden valde MVA:s styrelse mellan tre alternativ, att bilda en ny, sundsöverskridande klusterorganisation med organisatorisk förankring i Copenhagen Capacity, att fortsätta som en oavhängig klusterorganisation genom MVA eller att helt enkelt luckra upp MVA och istället bilda nya kluster på var sida sundet och att i fortsättningen använda MVA som ett regionalt nätverk.

Eftersom styrelsen var helt oenig om MVA framtida uppdrag valde man alternativ nummer tre, som även innebär att ambassadörsprogrammet läggs ner. Formellt beslut tas av stämman den 22 april.

Som en följd av beslutet att ändra inriktning väljer MVA:s styrelseordförande Eva Östling, vd för svenska besöksnäringens branschorganisation Visita, att avgå. Hon uppger tidsbrist som skäl.

MVA bygger på samverkan mellan näringsliv, universitet och sjukhus och omfattar cirka 80 biotechföretag, 20 läkemedelsföretag, 100 medicinteknikföretag, elva universitet, flertalet universitetssjukhus, sju forskningsparker samt sex inkubatorer. /Jennie Lorentsson

Medicon Valley Alliance, den dansk-skånska klusterorganisationen för life science, är på väg att lösas upp. Styrelsen föreslår att Skåne och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.