fredag 10 maj 2024

inloggad som

Avidicare tar in 22 miljoner för utlandssatsning

Sverige är för litet för att medicinteknikbolaget Avidicare ska få snurr på försäljningen. Industrifonden och SEB Venture går i spetsen när Lundabolaget tar in 22 miljoner kronor i två steg för en Europasatsning.

Avidicares luftdusch monteras i taket i operationssalar för att hålla luften runt patienten fri från bakterier och mikroorganismer. I dag finns ett 70-tal installationer, bland annat i Gävle och på Skånes universitetssjukhus. Men omsättningen närapå halverades under 2014 till 8,4 miljoner kronor, uppger vd Peter Ekolind.

Peter_Ekolind− 2015 ser ut att gå bättre igen. Det blir väldigt stora fluktuationer på en så liten marknad som Sverige, vilket är ett skäl till att vi vill expandera utomlands, säger han till Rapidus.

Sedan något år tillbaka finns en version av bolagets luftdusch anpassad till tysk standard. Den modellen kommer även fungera i Benelux-länderna, men för att nå utanför de marknaderna satsar bolaget på en helt ny variant som både är kompatibel med fler nationella regelverk och tar höjd för framtida skärpningar av kraven.

− I dag tillåter man 10 kolonibildande bakterier per kubikmeter luft i operationssalar. Men i takt med att allt fler bakterier blir resistenta mot antibiotika räknar vi med att den accepterade nivån kommer sänkas till 1 bakterie per kubikmeter vid infektionskänslig kirurgi, säger Peter Ekolind.

Parallellt ska bolaget rekrytera egna anställda i Tyskland och Benelux för att få fart på försäljningen av den modell som redan finns på marknaden.

För att klara åtagandena stoppar de tidigare ägarna in 22 miljoner kronor. 13 miljoner kommer nu och resten under 2016, givet att bolaget utvecklas enligt plan. Utöver Industrifonden och SEB Venture Capital finns Bröderna Paulsens ägarbolag Bjäre Invest samt Länsförsäkringar Skåne bland de större ägarna.

Avidicare knoppades av från Ängelholmsbolaget Airsonett för ett antal år sedan och flyttade till Medicon Village i Lund 2012. Bolaget sysselsätter en handfull anställda.

Erik Olausson

Sverige är för litet för att medicinteknikbolaget Avidicare ska få snurr på försäljningen. Industrifonden och SEB Venture går i spetsen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen