tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Region Skåne skissar på statligt telekominstitut efter Sony Mobile

Sonys storvarsel i Lund har satt fart på politikerna i Forsknings- och Innovationsråd Skåne, Firs. På onsdagens Rapidusbar målade regionstyrelseordförande Henrik Fritzon (S) upp visionen om ett statligt finansierat institut inom mobilteknik och telekom som kan suga upp en del av kompetensen i Lund. Inom ett år hoppas Fritzon ha institutet på plats.

Henrik Fritzon_baren

Efter att ha fått förhandstips om måndagens stora varsel på Sony Mobile var Henrik Fritzon redan på söndagskvällen i kontakt med sin partikollega, näringsminister Mikael Damberg. Och även om inga löften kommit än är Henrik Fritzon övertygad om någon form av statligt understöd för att hantera den kraftiga neddragningen.

− En idé vi diskuterar är ett statligt finansierat mobilinstitut i Lund. Jag ska träffa Mikael Damberg fysiskt nästa vecka och min närmaste medarbetare har möte med forskningsminstern. Då kommer vi ta upp det här, sa Henrik Fritzon när Rapidus nyhetschef Jennie Lorentsson grillade honom på scen.

Utöver Henrik Fritzon gästades Rapidusbaren av ESS-bolagets styrelseordförande Sven Landelius samt Ulrika Nilsson, chef för donatorrelationer vid Lunds universitet och ansvarig för kampanjen som ska dra in tre miljarder kronor i gåvor i samband med universitetets 350-årsjubileeum.

Priset ”Rapidus creddar” gick till Team Rynkeby Malmö, ett välgörenhetsprojekt startat av den danska juiceproducenten där deltagarna cyklar till Paris för att samla in pengar till barncancerforskning.

Klicka här för att komma till ett bildspel från kvällen. I minglet syntes bland andra Axisgrundaren Martin Gren, Susanne Richter från Sten K Johnsons stiftelse och Johan Wester från Anagram produktion.

Erik Olausson

Sonys storvarsel i Lund har satt fart på politikerna i Forsknings- och Innovationsråd Skåne, Firs. På onsdagens Rapidusbar målade regionstyrelseordförande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.