torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Region Skåne skissar på statligt telekominstitut efter Sony Mobile

Sonys storvarsel i Lund har satt fart på politikerna i Forsknings- och Innovationsråd Skåne, Firs. På onsdagens Rapidusbar målade regionstyrelseordförande Henrik Fritzon (S) upp visionen om ett statligt finansierat institut inom mobilteknik och telekom som kan suga upp en del av kompetensen i Lund. Inom ett år hoppas Fritzon ha institutet på plats.

Henrik Fritzon_baren

Efter att ha fått förhandstips om måndagens stora varsel på Sony Mobile var Henrik Fritzon redan på söndagskvällen i kontakt med sin partikollega, näringsminister Mikael Damberg. Och även om inga löften kommit än är Henrik Fritzon övertygad om någon form av statligt understöd för att hantera den kraftiga neddragningen.

− En idé vi diskuterar är ett statligt finansierat mobilinstitut i Lund. Jag ska träffa Mikael Damberg fysiskt nästa vecka och min närmaste medarbetare har möte med forskningsminstern. Då kommer vi ta upp det här, sa Henrik Fritzon när Rapidus nyhetschef Jennie Lorentsson grillade honom på scen.

Utöver Henrik Fritzon gästades Rapidusbaren av ESS-bolagets styrelseordförande Sven Landelius samt Ulrika Nilsson, chef för donatorrelationer vid Lunds universitet och ansvarig för kampanjen som ska dra in tre miljarder kronor i gåvor i samband med universitetets 350-årsjubileeum.

Priset ”Rapidus creddar” gick till Team Rynkeby Malmö, ett välgörenhetsprojekt startat av den danska juiceproducenten där deltagarna cyklar till Paris för att samla in pengar till barncancerforskning.

Klicka här för att komma till ett bildspel från kvällen. I minglet syntes bland andra Axisgrundaren Martin Gren, Susanne Richter från Sten K Johnsons stiftelse och Johan Wester från Anagram produktion.

Erik Olausson

Sonys storvarsel i Lund har satt fart på politikerna i Forsknings- och Innovationsråd Skåne, Firs. På onsdagens Rapidusbar målade regionstyrelseordförande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad