tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Missade ESS-kontrakt väcker dansk vrede

Samarbetet över Sundet om ESS-projektet löper inte lika smärtfritt som de inblandade hoppats. Även om ESS är en svensk-dansk angelägenhet har det visat sig mycket svårt för danska underleverantörer att bli godkända för det jättelika byggprojektet.

Totalt står 500 miljoner euro på spel i Skanskas byggentreprenader runt ESS. Flera danska företag har nu sökt hjälp hos Big Science Sekretariatet, BSS, utanför Köpenhamn som är en dansk näringslivskontakt in till ESS. Problem har uppstått på grund av byggjätten Skanskas roll vid ESS: alla leveranser till ESS byggnader ska nämligen gå genom vinnaren av huvudentreprenaden – Skanska – och bjuds därför inte ut i offentliga upphandlingar. Det gäller system som inte är relaterade till acceleratorn, exempelvis elinstallationer, brandsäkring och säkerhet.

På BSS är det Arne Jensen som har kontakten in till ESS. Han har inte bara upplevt strid om registreringar av danska företag, utan också en direkt motvilja mot danska verksamheter.

– På Skanskas svenska inköpsportal ska man registrera sig med ett organisationsnummer, som inte är ett danskt CVR-nummer som används för företagsregistrering här. Det betyder att danska företag inte kan komma vidare. Vi har nu fått veta att de i stället ska uppge ett VAT-nummer. Därefter finns ett kommunikationsproblem hos Skanska. De som behandlat ansökningarna har haft uppfattningen att upphandlingarna bara var för svenska underleverantörer. Danska företag fick därför veta att de inte kunde ansöka, utan måste kontakta projektledarna. Och det var projektledarna inte beredda på, säger han till Rapidus.

Efter en insats från BSS har danska företag precis fått veta från Skanska att problemen ska vara lösta. Fortsatt väntar de emellertid på att få se om det nu fungerar i praktiken. Bland annat söker Skanska tio strategiska partners som också ska hanteras via leverantörsportalen.

Hos Skanska ESS Construction medger inköpschef Mats Norén att leverantörsportalen haft problem med inloggning för internationella leverantörer och han bekräftar att detta nu ska vara löst.

– Dock är portalen enbart ett sätt att registrera sig i vår leverantörsförteckning, säger Mats Norén som inte känner till någon motvilja mot danska underleverantörer.

– Det går bra att kontakta oss direkt för att uttrycka sitt intresse. Vi är naturligvis intresserade av kontakt med bra leverantörer, säger han.

Enligt Arne Jensen på Big Science Sekretariatet har 7-10 danska företag trots byråkratin lyckats slå sig in som underleverantör till ESS. Bland dessa märks Grundfos och Henning Larsens Tegnestue, som vunnit arkitekturuppdrag för ESS.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Samarbetet över Sundet om ESS-projektet löper inte lika smärtfritt som de inblandade hoppats. Även om ESS är en svensk-dansk angelägenhet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.