söndag 24 november 2024

inloggad som

Deadline närmar sig för Max IV-affär

På lördag löper optionen formellt ut för Lunds universitet vad gäller möjlighet att köpa loss Max IV-huset och fastighetsbolaget ML4. Knäckfrågan kvarstår om universitetet överhuvudtaget får köpa ett bolag, och besked från regeringen dröjer. På universitet tror man att det kan lösa sig, men på Max IV är tveksamheten större.

Trots att det skulle vara en gynnsam affär för Lunds universitet att själv stå som ägare till bolaget och fastigheten har ett beslut dragit ut på tiden. På lördag är det egentligen deadline, men Lars Lavesson, projektdirektör vid universitetet, tror på en lösning inom ett par veckors tid.

Lars_lavesson– Man säger från regeringskansliet att man inte kommer att hinna. Jag tolkar det dock positivt och tror att vi vet mer inom ett par veckor. Ett beslut ligger kanske inte så långt borta eftersom det gissningsvis bör vara klart till vårbudgeten, säger Lars Lavesson till Rapidus.

Peter Andersson, administrativ chef på Max IV är mer försiktig i sina antaganden.

– Vi hade ju ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, här på besök för en tid sedan och hon uttryckte sig mycket försiktigt i frågan. Rent formellt är det en bra idé att äga Max IV, men det finns en del principiella frågor som måste lösas innan universitet kan stå som ägare till fastigheter och bolag, så jag är inte särskilt optimistisk, säger Peter Andersson till Rapidus.

Oavsett om universitet får köpa ML4 eller inte är driften redan finansierad i detalj till och med 2018. Av de 350 miljoner kronor som det kostar att driva den nationella forskningsenheten, för vilken Lunds universitet är värd, står staten genom Vetenskapsrådet för 300 miljoner och universitet för 50 miljoner. Pengarna kompenseras man för via extra anslag från utbildningsdepartementet.

Möjligheterna till kommersiella intäkter är under utredning.

– Det pågår en process angående medicinska strålrör, där kan det finnas ett intresse, liksom från anda universitet och länder, säger Peter Andersson.

När Max IV är fullt utbyggd finns plats för 30 strålrör och 2.000-3.000 forskare. Hittills är tretton strålrör finansierade av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, flera universitet, Vetenskapsrådet samt Finland och Estland. Förhandlingarna kring det danska strålröret Danmax pågår fortfarande.

Region Skånes medfinansiering av acceleratorn är dock klar, efter år av försök att få skriva av investeringen på fem år togs beslutet om i december. Lösningen blev att belasta 2014 års resultat med hela utgiften på 145 miljoner kronor, trots att utbetalningarna till Lunds universitet fördelas över fem år.

Jennie Lorentsson

 

På lördag löper optionen formellt ut för Lunds universitet vad gäller möjlighet att köpa loss Max IV-huset och fastighetsbolaget ML4. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.