måndag 1 juli 2024

inloggad som

Alligator Bioscience tar in 54 miljoner i riskkapital

Inom några månader behandlas de första försökspersonerna med Alligator Biosciences antikroppsbaserade cancerpreparat. För att bekosta mulitcenterstudien har Lundabolaget tagit in 54 miljoner kronor från tungviktarna i ägarlistan, däribland ett dotterbolag till börsnoterade Investor.

Den nära förestående kliniska studien gäller ADC 1013, ett antikroppspreparat som sprutas in lokalt i tumörer och startar en immunförsvarsreaktion som dödar cellerna i modertumören och eventuella metastaser. Testerna med ADC 1013 blir Alligator Biosciences första kliniska försök någonsin då bolaget 2012 avbröt utvecklingen av det då längst gångna projektet strax innan fas 1-studier.

Inför multicenterstudien med ADC 1013 har Alligator tagit in 54 miljoner kronor i riskkapital från en grupp tidigare ägare. Drygt nio miljoner kommer från ett dotterbolag till Investor, som gick som storägare 2013. Ytterligare en emission med samma villkor riktas inom kort till övriga ägare, uppger Peter Benson, styrelseordförande och representant för storägaren Sunstone Capital.

Peter Benson− Pengarna ska framförallt gå till de kliniska försöken för ADC 1013, men även till våra prekliniska läkemedelskandidater. Vi har också en del tidiga samarbetsprojekt, bland annat med Stanford, säger Peter Benson till Rapidus.

I samband med att Investor gick in som delägare köpte Alligator Stockholmsbolaget Atlas Therapeutics genom en apportemission. Bolaget är en avknoppning från Human Protein Atlas, ett forskningsprojekt i miljardklassen, och har sedan köpte lett till ett nytt samarbete med koreanska Abclon, uppger Peter Benson.

− Det handlar om ett gemensamt utvecklingsprojekt med en antikroppsbaserade läkemedelskandidat i sen fas. Det kan bli en bra affär för Alligator Bioscience så småningom, säger han utan att vilja ge fler detaljer.

Alligator Bioscience är ursprungligen en avknoppning från BioInvent och har i dag 26 anställda, varav lejonparten på Medicon Village i Lund. Utöver Investor och Sunstone Capital finns bland annat Stena, Sydsvensk Entreprenörfond och fackförbundet Unionen i ägarlistan.

Erik Olausson

Inom några månader behandlas de första försökspersonerna med Alligator Biosciences antikroppsbaserade cancerpreparat. För att bekosta mulitcenterstudien har Lundabolaget tagit in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.