torsdag 25 april 2024

inloggad som

Alligator Bioscience tar in 54 miljoner i riskkapital

Inom några månader behandlas de första försökspersonerna med Alligator Biosciences antikroppsbaserade cancerpreparat. För att bekosta mulitcenterstudien har Lundabolaget tagit in 54 miljoner kronor från tungviktarna i ägarlistan, däribland ett dotterbolag till börsnoterade Investor.

Den nära förestående kliniska studien gäller ADC 1013, ett antikroppspreparat som sprutas in lokalt i tumörer och startar en immunförsvarsreaktion som dödar cellerna i modertumören och eventuella metastaser. Testerna med ADC 1013 blir Alligator Biosciences första kliniska försök någonsin då bolaget 2012 avbröt utvecklingen av det då längst gångna projektet strax innan fas 1-studier.

Inför multicenterstudien med ADC 1013 har Alligator tagit in 54 miljoner kronor i riskkapital från en grupp tidigare ägare. Drygt nio miljoner kommer från ett dotterbolag till Investor, som gick som storägare 2013. Ytterligare en emission med samma villkor riktas inom kort till övriga ägare, uppger Peter Benson, styrelseordförande och representant för storägaren Sunstone Capital.

Peter Benson− Pengarna ska framförallt gå till de kliniska försöken för ADC 1013, men även till våra prekliniska läkemedelskandidater. Vi har också en del tidiga samarbetsprojekt, bland annat med Stanford, säger Peter Benson till Rapidus.

I samband med att Investor gick in som delägare köpte Alligator Stockholmsbolaget Atlas Therapeutics genom en apportemission. Bolaget är en avknoppning från Human Protein Atlas, ett forskningsprojekt i miljardklassen, och har sedan köpte lett till ett nytt samarbete med koreanska Abclon, uppger Peter Benson.

− Det handlar om ett gemensamt utvecklingsprojekt med en antikroppsbaserade läkemedelskandidat i sen fas. Det kan bli en bra affär för Alligator Bioscience så småningom, säger han utan att vilja ge fler detaljer.

Alligator Bioscience är ursprungligen en avknoppning från BioInvent och har i dag 26 anställda, varav lejonparten på Medicon Village i Lund. Utöver Investor och Sunstone Capital finns bland annat Stena, Sydsvensk Entreprenörfond och fackförbundet Unionen i ägarlistan.

Erik Olausson

Inom några månader behandlas de första försökspersonerna med Alligator Biosciences antikroppsbaserade cancerpreparat. För att bekosta mulitcenterstudien har Lundabolaget tagit in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.