torsdag 17 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BioActive Polymers landar riskkapital för kliniska studier

Lundabaserade BioActive Polymers tar in nytt riskkapital. Företaget kommer använda pengarna till kliniska studier av sin spray för sårläkning efter operationer. Samtidigt har bolaget upptäckt ett nytt användningsområde för sprayen.

Totalt investeras 6,5 miljoner varav ungefär två tredjedelar kommer från sex olika privatpersoner och resterande från befintliga ägare. Sedan tidigare är de fyra grundande Lundaprofessorerna Roland Andersson, Björn Lindman, samt Stig Bengmark och Kåre Larsson huvudägare och har tillsammans 40 procent av bolaget. Bland övriga delägare finns Lundabolaget Collodial Resource.

BioActive Polymers utvecklar en spray som används efter operation och förhindrar permanenta sammanväxningar mellan ytor som normalt ska vara åtskilda, till exempel inre organ. Användningsområdet innefattar främst gynekologiska ingrepp och bukoperationer där oönskad sammanväxning av ärrvävnad kan leda till bland annat buksmärta och tarmvred. Sprayen lägger sig som ett invärtes plåster på den skadade ytan och bildar en skyddande hinna som kroppen sedan bryter ner efter att skadan har läkt.

Vd för BioActive Polymers, Fredrik Lindblad, räknar med att kliniska studier ska påbörjas hösten 2015. Sprayen mot sammanväxningar är BioActives huvudprodukt även om de nyligen börjat experimentera på ett nytt användningsområde, nämligen tarmläckage som kan uppstå efter exempelvis cancerkirurgi på tarmen. Sprayen används som ett extra stöd vid sydda tarmkopplingar.

– Vi har sett i djurstudier att om man sprayar på vår lösning vid tarmkopplingar är risken mindre för läckage, vilket är den allvarligaste komplikationen vid tarmkirurgi, säger Fredrik Lindblad till Rapidus.

I nuläget har BioActive Polymers två anställda då de köper in tjänster externt från till exempel DuPont och APL. Investeringen räcker till att sätta igång de kliniska studierna men inte för att färdigställa dem.

Förtaget har patent på sin produkt i USA, Japan, Kina, Europa och har även skickat in ansökan till Indien och Kanada. Under 2013 omsatte verksamheten 2,3 miljoner kronor.

Emily Binks

Lundabaserade BioActive Polymers tar in nytt riskkapital. Företaget kommer använda pengarna till kliniska studier av sin spray för sårläkning efter operationer. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.