Japanska Canon har lagt ett bud på Lundabaserade teknikbolaget Axis, värt 23,6 miljarder kronor. För Rapidus kommenterar grundaren Martin Gren storaffären, som kommer ge den japanska jätten ett rejält fotfäste i Skåne.
Styrelsen har ställt sig positiv till uppköpserbjudandet, som innebär att Canon köper hela Axis i befintligt skick. Enligt Martin Gren handlar det om ett rent övertagande av ägandet, om affären går igenom, någon integration mellan Axis och Canon är inte planerad.
− Vi kommer ha huvudkontor kvar i Lund, alla dotterbolag kommer vara intakta, inklusive det i Japan och ingen utveckling eller forskning kommer flytta till Japan. Vi fortsätter som vanligt, och fortsätter rekrytera, säger Martin Gren till Rapidus.
Liksom resten av ledningen kommer han vara kvar i bolaget, även om han lämnar ifrån sig ägandet.
− Det var mitt livs svåraste beslut att ställa mig positiv till budet. Men Canon kommer bli en väldigt bra ägare och långsiktig hamn för bolaget, säger Martin Gren.
Martin Gren menar att Canon i huvudsak är intresserade av Axis affärsmodell, där bolagets övervakningskameror säljs indirekt i två led, via distributörer som säljer vidare till integratörer som i in tur säljer till slutkunden.
− Det låter enkelt, men har du inte haft en sådan affärsmodell från början kommer du inte ha någon trovärdighet om du försöker införa den. Canon har aldrig blivit stora inom övervakningskameror och det beror mycket på deras affärsmodell, säger Martin Gren.
Axis, grundat 1984 och noterat på Stockholmsbörsen, ökade omsättningen med 16 procent under 2014 till 5,4 miljarder kronor med en vinst efter skatt på 540 miljoner kronor. Bara under fjärde kvartalet växte personalstyrkan med 74 personer till 1.940 anställda.
Axis tre största ägare, som tillsammans står för närmare 40 procent av aktierna, ställer sig positiva till budet, vars accepttid löper till början av april. Utöver Martin Gren är det LMK Industri och Inter Indu. Vd är Ray Mauritsson.