tisdag 3 december 2024

inloggad som

Canon vill köpa Axis för 24 miljarder

Japanska Canon har lagt ett bud på Lundabaserade teknikbolaget Axis, värt 23,6 miljarder kronor. För Rapidus kommenterar grundaren Martin Gren storaffären, som kommer ge den japanska jätten ett rejält fotfäste i Skåne.

Styrelsen har ställt sig positiv till uppköpserbjudandet, som innebär att Canon köper hela Axis i befintligt skick. Enligt Martin Gren handlar det om ett rent övertagande av ägandet, om affären går igenom, någon integration mellan Axis och Canon är inte planerad.

Martin Gren− Vi kommer ha huvudkontor kvar i Lund, alla dotterbolag kommer vara intakta, inklusive det i Japan och ingen utveckling eller forskning kommer flytta till Japan. Vi fortsätter som vanligt, och fortsätter rekrytera, säger Martin Gren till Rapidus.

Liksom resten av ledningen kommer han vara kvar i bolaget, även om han lämnar ifrån sig ägandet.

− Det var mitt livs svåraste beslut att ställa mig positiv till budet. Men Canon kommer bli en väldigt bra ägare och långsiktig hamn för bolaget, säger Martin Gren.

Martin Gren menar att Canon i huvudsak är intresserade av Axis affärsmodell, där bolagets övervakningskameror säljs indirekt i två led, via distributörer som säljer vidare till integratörer som i in tur säljer till slutkunden.

− Det låter enkelt, men har du inte haft en sådan affärsmodell från början kommer du inte ha någon trovärdighet om du försöker införa den. Canon har aldrig blivit stora inom övervakningskameror och det beror mycket på deras affärsmodell, säger Martin Gren.

Axis, grundat 1984 och noterat på Stockholmsbörsen, ökade omsättningen med 16 procent under 2014 till 5,4 miljarder kronor med en vinst efter skatt på 540 miljoner kronor. Bara under fjärde kvartalet växte personalstyrkan med 74 personer till 1.940 anställda.

Axis tre största ägare, som tillsammans står för närmare 40 procent av aktierna, ställer sig positiva till budet, vars accepttid löper till början av april. Utöver Martin Gren är det LMK Industri och Inter Indu. Vd är Ray Mauritsson.

Japanska Canon har lagt ett bud på Lundabaserade teknikbolaget Axis, värt 23,6 miljarder kronor. För Rapidus kommenterar grundaren Martin Gren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • LMK investerar i fjällen

    Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.