måndag 29 april 2024

inloggad som

Biobank tar in nytt kapital

Biobanken Birka Biostorage i Lund tar in nya miljoner, både från Gambro-arvtagerskan Ebba Fischer, men också från en ny investerare.

Förra året tog Birka Biostorage in strax över två miljoner kronor från Fischer via en nyemission, nu går hon in med ytterligare en och en halv miljon och blir därmed företagets hittills största investerare. Investeringen kommer främst att användas till att skala upp verksamheten, som sysslar med förvaring och distribution av kliniskt material och referensprov åt framförallt läkemedelsbolag.

– I dag har vi små utrustningsenheter. Vi ökar inte de små enheterna, frysar och kylskåp, utan satsar istället på kylrum och frysrum för att kunna ta in större kvantiteter. Det betyder att vi kan ta hand om och ta emot större kunder, säger VD Ali Ismael till Rapidus.

Utöver den privata investeringen från Crafoordstiftelsens ordförande har bolaget även en ny investerare, Ali Almofadhi. Han är specialistläkare och investerare från Saudiarabien och går in med två miljoner under 2015 och 2016.

– Han har länge visat intresse för Birka, vi fick kontakt redan hösten 2013. Han har varit på plats ett antal gånger, senast i december.

I dagsläget är Birkas största kunder Lundabaserade BioGaia, ett hälsobolag inom probiotika, och Enzymatica, ett bolag som utvecklar produkter mot infektionsdrivna sjukdomar. Senaste tillskottet av kunder är Camurus och CLS (Clinical Laserthermia Systems AB) i Lund.

Birka Biostorage registrerades 2011 och 2013 blev deras första egentliga operativa år. Omsättningen 2013 var strax under en kvarts miljon. Då gick företaget, enligt uppgifter till Rapidus, med två miljoner i förlust men med de nya investeringarna hoppas VD Ali Ismael att företaget har en trygg täckning för de kommande två åren.

Emily Binks

Biobanken Birka Biostorage i Lund tar in nya miljoner, både från Gambro-arvtagerskan Ebba Fischer, men också från en ny investerare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.