måndag 4 december 2023

inloggad som

Algbönder tar in elva miljoner

Simris Alg i Hammenhög tar in elva miljoner kronor i en övertecknad nyemission. Samtidigt tar algbönderna på Österlen första spadtaget på det nya växthuset och lägger sista handen vid den stundande lanseringen av deras kosttillskott innehållande omega 3 från alger.

Fredrika Gullfot– Om investerarna kan jag inte säga så mycket mer än att det var både befintliga delägare samt ett tiotal nya investerare som gick in i nyemissionen, säger Fredrika Gullfot till Rapidus.

Emissionen är den första av två kapitalanskaffningar som är planerade under årets första sex månader. Pengarna ska främst användas till att rusta upp bolagets växthus, där algproduktionen har varit igång under ungefär två år, och till att bygga ytterligare ett växthus. Den färdiga växthusytan kommer bli 4.000 kvadratmeter och en av Europas största anläggningar för odling av mikroalger.

Simris Alg grundades 2011 av Fredrika Gullfot som har en akademisk bakgrund inom bioteknik. Sedan starten har företaget tagit in 37 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna i förra investeringsrundan märks bland annat Christian Ask, ägare till gymkedjan Fitness24Seven, som blev en av bolagets största ägare. Han var även med i denna finansieringsrunda.

När kosttillskottet nu ska ut på marknaden riktas det mot träningscentra, spa och ett antal hälsofackhandlare och hälsokaféer.

– Här riktar vi oss till en början till ett rätt exklusivt urval, och inte de större kedjorna som 24Seven, säger Fredrika Gullfot.

Under 2013 hade företaget en omsättning på två miljoner kronor. Under 2014 lyckades företaget för första gången gå med vinst.

Hanna Sigeman

Simris Alg i Hammenhög tar in elva miljoner kronor i en övertecknad nyemission. Samtidigt tar algbönderna på Österlen första spadtaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad