måndag 29 april 2024

inloggad som

Bella Center räds planer på Öresundsmetro

En Öresundsmetro skulle förenkla kommunikationerna mellan Malmö och Köpenhamn. Men alla är inte lika positiva till projektet. Danmarks största hotell- och konferensföretag fruktar planerna.

Medan kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh i Malmö och borgsmästare Frank Jensen i Köpenhamn arbetar hårt för en ny Öresundsmetro riskerar luften gå ur hotell- och konferensindustri på danska sidan Sundet om det skulle bli en Metro.

Primär orsak: skatterna är så mycket lägre i Sverige.

Det är direktören för Danmarks största hotell-, mäss- och konferensföretag BC Hospitality Group, där Bella Center i Ørestad ingår, som nu går ut med sin oro för framtiden.

– Om bron var gratis skulle vi fått ett gigantiskt problem. Ännu värre blir det om borgmästarna lyckas med en Öresundsmetro till Malmö. Då stöter vi verkligen på grund. Det skulle gå att resa Metro från Köpenhamn till Malmö för en mycket mindre summa och där köpa hotell, restaurangmat och konferenser mycket billigare än i Köpenhamn, säger Allan L. Agerholm till Rapidus.

Han är sedan november 2014 ny vd för BC Hospitality Group, med en årlig omsättning över en miljard danska kronor. Utöver Bella Center, Danmarks enskilt största kongress- och utställningscenter, ingår även hotell som Bella Sky Comwell, Crowne Plaza Copenhagen Towers och Mariott vid Köpenhamns hamn samt Forum Copenhagen.

Dessutom är Allan L. Agerholm vice ordförande för branschorganet Horesta.

– Vi står med ett jätteproblem i branschen, även om vi har klagat för olika regeringar, ministrar och politiker. Det skulle bli väsentligt billigare att ta sig över Öresund. Inte bara på grund av den låga svenska kronkursen, utan också för att det är annorlunda regler för momsavdrag på hotell och restauranger i Sverige, säger Allan L. Agerholm.

Köpenhamn presenterar i vår rapport nummer 2 om Öresundsmetron, varefter de två kommunstyrelserna ska utvärdera hur de går vidare med projektet.

BC Hospitality Group har en uthyrningsbar yta på drygt 200.000 kvadratmeter. Bella Center har flera gånger hyst FN- och EU-möten och öppnade 2011 Nordens största hotell, Bella Sky Comwell.

Keld Broksø

En Öresundsmetro skulle förenkla kommunikationerna mellan Malmö och Köpenhamn. Men alla är inte lika positiva till projektet. Danmarks största hotell- […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.