tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Frankenius Triomed köper medicinteknikbolag inom njurdialys

Efter satsningar på mer än 13 miljoner kronor ger Sydsvensk Entreprenörfond och de övriga ägarna upp hoppet om medicinteknikföretaget Metpro. Patenten och produkterna inom njurdialys köps istället upp av ett annat av entreprenörfondens portföljbolag, Lundabaserade Triomed, med KappAhl-profilen Paul Frankenius i ägarlistan.

Metpro är baserat på Gambro-veteranerna Per-Olov Carlssons och Thore Falkvalls idé att ersätta den flytande bas till dialysvätska som används i dag med ett pulver som blandas ut med vatten direkt på njurkliniken. Metoden medger bland annat billigare transporter och längre hållbarhet för dialysbasen.

2010 fick bolaget in 13 miljoner kronor i riskkapital, varav 6 från Sydsvensk Entreprenörfond, och som mest hade Metpro åtta anställda vid anläggningen i Ronneby i Blekinge. Men efter akut kapitalbrist har verksamheten de senaste två åren gått på sparlåga medan några av styrelseledamöterna har arbetat med att hitta nya finansiärer eller en köpare till tekniken.

Triomeds vd Anders Wallenås vill inte uppge någon köpeskilling när Metpro nu köps upp, men säger att Triomed ska färdigställa tekniken och få en CE-märkning på plats för att kunna sälja Metpros pulver till dialyskliniker i Europa.

− I första hand kommer det vara en självständig produkt, men på sikt kan vi även använda det i vårt eget dialyssystem, säger Anders Wallenås till Rapidus.

Triomed utvecklar en portabel dialysapparat för så kallad peritonealdailys, där blodreningen sker i bukhålan. Som Rapidus nyligen rapporterat siktar bolaget, efter avslutade kliniska studier, på att få tekniken CE-godkänd i början av 2015.

− Vi har i Triomed byggt upp en kompetens inom de regulatoriska processerna som vi kommer kunna ha nytta av även för Metpros teknik, säger Anders Wallenås.

Triomed har i dag 14 anställda. Huvudägare är Sydsvensk Entreprenörfond och KappAhls tidigare storägare Paul Frankenius, som tillsammans förbundit sig att satsa totalt 30 miljoner kronor i verksamheten. Mindre poster har bland andra grundarna, Anders Wallenås samt styrelseledamoten Ugo Grondelli, med ett förflutet som vice vd för Gambro.

Metpro ägdes av runt 15 delägare, där Sydsvensk Entreprenörfond var den största.

Erik Olausson

Efter satsningar på mer än 13 miljoner kronor ger Sydsvensk Entreprenörfond och de övriga ägarna upp hoppet om medicinteknikföretaget Metpro. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.