fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Trots konflikten − Sigma gasar i Ukraina

40 mil bort rullar omärkta stridsvagnar över gränsen. Men i skuggan av Rysslands maktspråk har Malmöbaserade IT-koncernen Sigma expanderat rejält i Ukraina, med nytt kontor i Kiev och planer på ytterligare ett i Lviv. Om 3-4 år ska personalstyrkan i landet ha växt från dagens 460 till över 800 man.

Det senaste året har antalet anställda i Ukraina ökat med över 60 personer, bland annat vid det nya kontoret i huvudstaden. Sedan tidigare finns Sigma i hamnstaden Odessa, i södra änden av landet, samt Kharkov, knappt 40 mil från Ukrainas östra gräns och de oroliga provinserna Donetsk och Luhansk.

− Det går som tåget där nere. Det finns en viss oro hos främst nya kunder, men de befintliga ser att det rullar på och vår lokala närvaro i Norden ger trygghet. Så vi har inte tappat några kunder, säger Lars Kry till Rapidus.

Han är tidigare koncernchef för Proffice, men värvades i oktober till ny vd för Sigma IT & Management, som tillsammans med Sigma Technology utgör stommen i koncernen. Carl Vikingsson, ordförande för bolaget Sigma Software där verksamheten i Ukraina placerats, säger att ledningen följer utvecklingen noga, men inte ser några skäl till oro i dagsläget.

− Vi har gjort upp beredskapsplaner och gjort backup av viktig data. De anställda som vill flytta längre västerut får också chansen till det. Men hittills har verksamheten inte påverkats, säger han till Rapidus.

I augusti öppnade Sigma Software även en ny utvecklingsavdelning i Warszawa, samtidigt som bolaget är på väg att få egen säljpersonal på plats i San José i Kalifornien. Där delas adressen med Sigma Technology och Sigma Connectivity. Totalt ska Sigma Software enligt planen växa till runt 1.000 anställda inom fyra år, varav merparten i Ukraina, uppger Carl Vikingsson. Bland annat tittar ledningen på en ny etablering i Lviv.

− Där finns redan ett ekosystem av offshoring-bolag inom IT, säger Carl Vikingsson, till vardags vd för Sigma Technology.

Sigma-koncernen köptes ut från börsen av Dan Olofssons ägarbolag Danir våren 2013. Omsättningen 2013 sjönk något till 1,3 miljarder kronor, med ett rörelseresultat på -84 miljoner. Utöver verksamheten i Ukraina har koncernen två snabbt växande grenar i Sigma Civil och Sigma Industry, som startades förra hösten. I dag sysselsätter de tillsammans runt 200 anställda, uppger Danirs vd Johan Glenmo.

40 mil bort rullar omärkta stridsvagnar över gränsen. Men i skuggan av Rysslands maktspråk har Malmöbaserade IT-koncernen Sigma expanderat rejält […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.

  • Förvärven uteblev för växande Inwido

    Fönsterkoncernen Inwido jagar förvärv för att nå ett ambitiöst omsättningsmål. Men det blev inga förvärv under första kvartalet. Vd Fredrik Meuller förklarar varför.

  • Nattaro byter vd: ”Mer marknadsdriven”

    Nattaro Labs utser nuvarande marknadschef Fredrik Trulsson till ny vd. Anledningen är att Medicon Village-bolaget vill öka försäljningen. Avgående vd Carl-Johan Gustafson tar plats i styrelsen.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.