fredag 3 maj 2024

inloggad som

Trots konflikten − Sigma gasar i Ukraina

40 mil bort rullar omärkta stridsvagnar över gränsen. Men i skuggan av Rysslands maktspråk har Malmöbaserade IT-koncernen Sigma expanderat rejält i Ukraina, med nytt kontor i Kiev och planer på ytterligare ett i Lviv. Om 3-4 år ska personalstyrkan i landet ha växt från dagens 460 till över 800 man.

Det senaste året har antalet anställda i Ukraina ökat med över 60 personer, bland annat vid det nya kontoret i huvudstaden. Sedan tidigare finns Sigma i hamnstaden Odessa, i södra änden av landet, samt Kharkov, knappt 40 mil från Ukrainas östra gräns och de oroliga provinserna Donetsk och Luhansk.

− Det går som tåget där nere. Det finns en viss oro hos främst nya kunder, men de befintliga ser att det rullar på och vår lokala närvaro i Norden ger trygghet. Så vi har inte tappat några kunder, säger Lars Kry till Rapidus.

Han är tidigare koncernchef för Proffice, men värvades i oktober till ny vd för Sigma IT & Management, som tillsammans med Sigma Technology utgör stommen i koncernen. Carl Vikingsson, ordförande för bolaget Sigma Software där verksamheten i Ukraina placerats, säger att ledningen följer utvecklingen noga, men inte ser några skäl till oro i dagsläget.

− Vi har gjort upp beredskapsplaner och gjort backup av viktig data. De anställda som vill flytta längre västerut får också chansen till det. Men hittills har verksamheten inte påverkats, säger han till Rapidus.

I augusti öppnade Sigma Software även en ny utvecklingsavdelning i Warszawa, samtidigt som bolaget är på väg att få egen säljpersonal på plats i San José i Kalifornien. Där delas adressen med Sigma Technology och Sigma Connectivity. Totalt ska Sigma Software enligt planen växa till runt 1.000 anställda inom fyra år, varav merparten i Ukraina, uppger Carl Vikingsson. Bland annat tittar ledningen på en ny etablering i Lviv.

− Där finns redan ett ekosystem av offshoring-bolag inom IT, säger Carl Vikingsson, till vardags vd för Sigma Technology.

Sigma-koncernen köptes ut från börsen av Dan Olofssons ägarbolag Danir våren 2013. Omsättningen 2013 sjönk något till 1,3 miljarder kronor, med ett rörelseresultat på -84 miljoner. Utöver verksamheten i Ukraina har koncernen två snabbt växande grenar i Sigma Civil och Sigma Industry, som startades förra hösten. I dag sysselsätter de tillsammans runt 200 anställda, uppger Danirs vd Johan Glenmo.

40 mil bort rullar omärkta stridsvagnar över gränsen. Men i skuggan av Rysslands maktspråk har Malmöbaserade IT-koncernen Sigma expanderat rejält […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.