måndag 4 december 2023

inloggad som

Qualcomm-höjdare leder nytt mobilbolag i Malmö

Uppfinnaren Håkan Dackefjord och den skånska investeraren Lars Göran Nilsson har de senaste åren satsat närmare tio miljoner kronor på ny mobilteknik för att lokalisera stulna cyklar och bortsprungna åldringar. Till våren väntar lansering för Malmöbolaget Wittra, som har Qualcomms tidigare Skandinavienchef som vd.

Med Wittras teknik blir mobiltelefonen en pejlutrustning för att hitta föremål som blivit stulna eller borttappade. Värdeföremål märks med ett litet chip, en så kallad tagg, som aktiveras när mobilen är i närheten och börjar skicka ut radiovågor.

Håkan Dackefjord− När taggen eller mobilen rör sig kan vi ange inte bara avstånd utan även riktning till taggen. Det är ganska unikt, säger Håkan Dackefjord till Rapidus.

Han har tillsammans med Lars Göran Nilsson finansierat utvecklingsarbetet. Båda två har ett förflutet inom byggindustrin, men Lars Göran Nilsson är även delägare i Mobill. Duon har värvat Richard Savage, tidigare vd för amerikanska hårdvarujätten Qualcomms bolag i Skandinavien, för att leda arbetet.

Batteritiden för Wittras tagg varierar mellan tre månader och upp till ett år beroende på användningsområde, men taggen ska relativt enkelt kunna laddas med induktionsladdning, uppger Richard Savage. Räckvidden är runt 300 meter, åtminstone i den första tillämpningen, som lanseras i slutet av våren. Via en än så länge hemlig kund ska tekniken kunna användas av privatpersoner för att hålla reda på sina vardagliga värdeföremål.

Andra, tänkta tillämpningar för framtiden är industribolag som vill spåra utrustning eller lagervaror, samt dementa åldringar, där anhöriga kan hålla koll på att de inte vandrar iväg på egen hand.

Tekniken fungerar enligt Håkan Dackefjord för en rad olika frekvenser, däribland den som används för wifi. Det ger möjlighet att även hitta taggade prylar om de befinner sig i öppna wifi-nätverk. Efterhand som taggarna sprids ska de också fungera som ytterligare sökpunkter, och kunna rapportera in den saknade taggens position.

− Du kan sitta i Stockholm och se att du tappat din plånbok i Malmö, säger Håkan Dackefjord.

Richard Savage och Håkan Dackefjord arbetar i dag i Stockholm, men bolagets formella säte är i Malmö. Utöver Richard Savage och de två ägarna har bolaget sysselsatt ett tiotal konsulter under utvecklingsarbetet.

Uppfinnaren Håkan Dackefjord och den skånska investeraren Lars Göran Nilsson har de senaste åren satsat närmare tio miljoner kronor på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad