torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Börsnoterad jätte köper ScanBi Diagnostics i Alnarp

Rapidus kan i dag avslöja ett nytt förvärv av ett mindre skånskt teknikföretag. 16-mannabolaget ScanBi Diagnostics i Alnarp köps upp av globala certifieringskoncernen Intertek, noterad på Londonbörsen.

Säljare är ScanBi Diagnostics vd Anders Dahlqvist, styrelseledamot Line Sandager och ordförande Patrik Stolt. ScanBi Diagnostics bildades 2002 i Alnarp och arbetar med kvalitetskontroller och genetiska analyser av livsmedel, foder och utsäde för jordbruk.

Intertek är specialiserat på testning, certifiering och validering inom en lång rad olika industrisegment. Totalt sysselsätter koncernen runt 37.000 anställda runt om i världen, varav ett par hundra i Sverige. Omsättningen 2013 landade på 2,2 miljarder pund.

I samband med ägarbytet kliver Interteks chef för Norden och Baltikum, Erik Landgren, in i styrelsen tillsammans med Intertek-kollegan Göran Lilja. Förutom ny styrelse kommer ScanBi Diagnostics inom snar framtid att byta namn till Intertek Diagnostics. Men det är enligt Göran Lilja också de enda förändringarna.

– Vi kommer att investera i utvecklingen och satsa pengar på verksamheten, men den ska vara kvar där den är. Det ger oss en möjlighet att etablera oss i Skåne, säger Göran Lilja till Rapidus.

ScanBi Diagnostics använder molekylärbiologisk teknik för att bland annat spåra små mängder DNA i livsmedel, något som fick stor efterfrågan då ”hästköttsskandalen” uppdagades för något år sedan. De senaste åren har omsättningen mer än fördubblats till 16 miljoner kronor.

Izabella Rosengren
Erik Olausson

Rapidus kan i dag avslöja ett nytt förvärv av ett mindre skånskt teknikföretag. 16-mannabolaget ScanBi Diagnostics i Alnarp köps upp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.