lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Rätt ägare viktigt – vem kan ge Inwido ny långsiktighet?

HaskelKort sagt: Ägarens betydelse för de börsnoterade bolagens långsiktiga utveckling kan lätt underskattas. Malmös börskarta ger flera exempel på bolag vars utveckling knappast varit möjlig utan rätt huvudägare. Det finns också ett färskt exempel på ett bolag som nog skulle må bra av att hamna i en trygg famn.

Av Anders Haskel, gästskribent

När allt är frid och fröjd och verksamheten rullar på ungefär i linje med vad aktiemarknaden förväntar sig är det få som bryr sig om ägarsituationens betydelse för de olika börsbolagen. Ingen funderar särskilt mycket över det stöd som en huvudägare i ett börsnoterat företag löpande levererar och det arbete som läggs ner hos ägaren för att föra skutan framåt. Utåt är det mest bolagets vd som syns.

Det är när det krisar som ägarna tvingas ut i ljuset. Ägarens roll och bidrag till händelseutvecklingen granskas. Men när krisen redan är ett faktum är det ofta för sent att diskutera ägarens långsiktiga betydelse för utvecklingen. I stället bör vi som aktieägare redan i tidiga skeden fundera på vad ägarbilden kan betyda för framtiden.

Gummiföretaget Hexpol med huvudkontoret i Malmö är en formidabel börsframgång. Aktien står tio gånger högre än den gjorde sommaren 2008 då den just knoppats av från Hexagon, som ju också är ett exempel på ett företag som haft en mycket fin utveckling på börsen. Skickligt genomförda förvärv som skapat en hög tillväxt är den viktigaste förklaringen till Hexpols framgång på börsen.

Ett annat exempel är specialfettföretaget AAK, tidigare Aarhus Karlshamn, även detta ett företag som numera har sin bas i Malmö. AAK har inte varit lika förvärvshungrigt som Hexpol men har på ett framgångsrikt vis successivt flyttat fram positionerna på ett sätt som skapat förtroende på aktiemarknaden och lett till en stark kursutveckling.

Min bestämda uppfattning är att framgångarna för AAK och Hexpol knappast varit möjliga utan en stabil och kompetent huvudägare i ryggen med en långsiktig syn på verksamheten. I båda de här fallen Melker Schörling.

För Hexpol har nyemissioner varit nödvändiga för att finansiera förvärven. Utan en stark ägare som kan garantera emissionerna eller åtminstone bidra till att bygga det förtroende för bolaget på marknaden som krävs för att stora emissioner ska gå att genomföra är det högst tveksamt om Hexpols resa hade varit möjlig.

I Malmöföretaget Inwido är ägarsituationen särskilt intressant. Riskkapitalbolaget Ratos som i samband med börsintroduktionen sålde en stor del av sina aktier äger sedan noteringen för knappt två månader sedan drygt 30 procent av aktierna.

Eftersom det ligger utanför Ratos affärsidé att vara långsiktig ägare i börsnoterade företag vet vi att dessa aktier förr eller senare kommer att säljas. Det i sig skapar en osäkerhet kring Inwido som håller tillbaka värdet på aktien. Ett skäl är helt enkelt att aktierna antagligen kommer att säljas till viss rabatt jämfört med börskursen i det läge Ratos bestämmer sig för att trycka på säljknappen.

Ett annat skäl är att det i dagsläget inte finns någon ägare som står som tillräckligt tydlig garant för bolagets långsiktiga affärsidé och strategi. Med en trovärdig huvudägare som kan förväntas vara med under lång tid framåt skapas en ökad säkerhet kring sådant som finansiella mål och bolagets utdelningspolicy. Möjligheten till expansion kan också avgöras av ägarsituationen, vilket som sagt varit tydligt i Hexpol.

Min förhoppning är därför att Ratos Inwidoaktier snart får en ny hemvist hos en aktör med en tydlig långsiktig agenda.

En parallell kan dras till ett annat Malmöföretag med riskkapitalbolag som tidigare ägare. Jag tänker på Duni som när det noterades för sju år sedan fick Rune Andersson Mellby Gård som stor ägare.

Företaget gör inte särskilt mycket väsen av sig och utvecklingen har inte gått helt på räls under de år som aktien varit noterad. Ändå kan aktieägarna vara nöjda. Kursen har mer än fördubblats under den tid som aktien varit noterad. Därutöver har aktieägarna fått frikostiga utdelningar. Sannolikt har ägarbilden spelat en viktig roll i sammanhanget.

Kort sagt: Ägarens betydelse för de börsnoterade bolagens långsiktiga utveckling kan lätt underskattas. Malmös börskarta ger flera exempel på bolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Förvärven uteblev för växande Inwido

    Fönsterkoncernen Inwido jagar förvärv för att nå ett ambitiöst omsättningsmål. Men det blev inga förvärv under första kvartalet. Vd Fredrik Meuller förklarar varför.

  • Börstrauma i skånska industriföretag

    Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Alfa Laval gjorde marknaden besviken

    Skånes största börsbolag, Alfa Laval med vd Tom Erixon, levererade organisk tillväxt och rekordstort kassaflöde i fjärde kvartalet. Trots det föll aktien på rapporten. Det gjorde även fettbolaget AKK.

  • Inwido: ”Vi är tillbaka på tillväxtspåret”

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som visar en ökad organisk tillväxt. Vd Fredrik Fredrik Meuller är nöjd, men det är en lång bit kvar till bolagets omsättningsmål.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.