måndag 4 december 2023

inloggad som

Klart med 28 miljoner till mobilteknikbolaget Crunchfish

Mjukvarubolaget Crunchfish i Malmö landar 28 miljoner kronor i nytt riskkapital. Pengarna kommer från i huvudsak befintliga investerare, med ett undantag – Silicon Valley-entreprenören Ken Thom. Nu väntar nyanställningar.

Som Rapidus berättade i slutet av oktober jobbar Crunchfish med utrullningen av sin andra stora teknikplattform, en patenterad lösning för lokal fildelning i mobiler. Nu stärker bolaget kassan med en nyemission, och startar kontor i Silicon Valley.

Joachim Samuelsson– Vi kommer exponera oss i Silicon Valley framöver. Det finns en stor affärsmöjlighet inom sociala interaktioner, men i stället för att komma till USA och leta pengar har vi kapitaliserat oss och går nu in för att leta de bästa kontakterna, säger styrelseordförande Joachim Samuelsson till Rapidus.

Han har själv ett par lyckade företagsbyggen bakom sig och tar lejonparten av investeringen. Finansmannen Mohammed Al-Amoudi går in med cirka 9 miljoner, medan Silicon Valley-baserade Ken Thom går in med 750.000 kronor.

Joachim Samuelsson och Ken Thom träffades för första gången på invigningen av Mobile Heights Center i Lund för några veckor sedan. Pitchen för Ken Thom drogs i bilen på väg över till Kastrup.

Crunchfish har idag 20 anställda och ska efter kapitaltillskottet expandera med 10-12 tjänster, de flesta i Malmö. Joachim Samuelsson är i dagarna på plats i Kalifornien och har börjat sondera terrängen för det nya kontoret. I slutet av året lämnar han Skåne temporärt och flyttar till amerikanska västkusten.

Bolagets app GoCam har laddats ner 250.000 gånger. Tekniken för touchless interaktion med mobiler och surfplattor baseras på rörelsemönster som den inbyggda kameran känner av. Intäkter är i första hand tänkt att komma från utlicensiering till hårdvarutillverkare och apputvecklare.

För bara några dagar sedan prisade globala analysföretaget Frost & Sullivan innovationen. Vd är Joakim Nydemark, med bakgrund från bland annat TAT och Obigo.

Kristian Svensson

Mjukvarubolaget Crunchfish i Malmö landar 28 miljoner kronor i nytt riskkapital. Pengarna kommer från i huvudsak befintliga investerare, med ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad