fredag 22 november 2024

inloggad som

SenseNode tar in miljonkapital

Uppstartsföretaget SenseNode har slussats igenom Ideoninkubatorn och tar in kapital från Almi och några av de anställda. Intresset för bolagets energihanteringssystem ökar, samtidigt som Kina knackar på dörren.

Det har nu gått ett år sedan SenseNode, som använder mobilteknik för att övervaka, styra och effektivisera energianvändningen hos både företag och industrier, kvalade in till Ideon Innovations inkubator. En miljö man kände sig hemma, med tanke på närheten till LTH.

– Det har varit ett jättebra år för oss och nu står vi på egna ben. För att nå break-even i år var vi tvungna att sälja 8 system, nu ligger vi på 15–20 så vi kommer gå plus i år, säger Mikael Lennström, vd och grundare, till Rapidus.

Kunderna finns över hela Sverige, bland dem syns Helsingborgs stad och logistik- och fastighetsbolaget Tribona. Med SenseNodes system får de en överblick över sin energianvändning, i detalj, dygnet runt.

SenseNode tar nu in 1,5 miljoner kronor i kapital från Almi Invest, vilket motsvarar 15 procent av företaget, samt en mindre summa från två anställa som blir delägare.

– Ambitionen är att växa, vi har 15–20 offerter ute nu och det är inte omöjligt att vi tar hem hälften av dem. Vi känner oss också redo att växa internationellt, säger Mikael Lennström.

Enligt honom är flera kinesiska företag och banker nyfikna på det skånska systemet. Två pilotprojekt i Kina är planerade och i höst kommer kineserna på ett andra besök till Sverige för att diskutera investeringar och eventuella joint venturebolag.

– De har pekat ut några industrier som kan vara intresserade, säger Lennström.

SenseNode grundades av Mikael Lennström, efter att han fått lämna Sony Mobile vid en neddragning, och hade till en början sin bas på Linc, inkubatorn i Landskrona. Bolaget har i dag fem anställa, inklusive delägarna, och sitter på Ideon.

Uppstartsföretaget SenseNode har slussats igenom Ideoninkubatorn och tar in kapital från Almi och några av de anställda. Intresset för bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.