torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Näringslivsfokus på årets Öresundsting

Nästa vecka bordar 220 svenskar och danskar en Scandlinesfärja för årets upplaga av Öresundstinget, som alltså hålls till sjöss. Med på båten finns bland andra danska ekonomi- och inrikesministern Morten Østergaard, Ubisoft Massives kommunikationschef Martin Hultberg och Connect Skånes styrelseordförande Ebba Fåhraeus.

Tinget hålls under parollen ”gränslös och attraktiv tillväxt” men sker i skuggan av de senaste prognoserna för bruttoregionaltillväxten där Skåne halkar efter övriga storstadsområden bland annat som en följd av knackig dansk konjunktur.

Öresundskomiteens vd Finn Lauritzen menar dock att det finns mycket att göra och pekar på separata programpunkter om infrastruktur, ESS, arbetsmarknad, IT och riskkapital.

Finn— Inom IT är det exempelvis för lite samarbete, det finns inget gemensamt IT-kluster i Danmark och Skåne. Och riskkapitaltillgången är bra i Köpenhamn men sämre i Skåne, som är för långt från Köpenhamn och Stockholm, säger han till Rapidus.

Trots näringslivstemat domineras talarlistan av regionala politiker från båda sidor Sundet, däribland Öresundskomiteens ordförande Pia Kinhult som lämnar sitt uppdrag bara en vecka före tinget för att blir rådgivare för ESS. Totalt ser fyra av de sex svenskarna i komitténs styrelse ut att bytas ut efter det svenska valet.

I vilken grad måste Öresundskomiteen börja om från början igen när så många byts ut?

— Vi får vänta och se vad de nya politikerna som kommer in i Öresundskomiteen har för idéer. Men en väsentlig del av Öresundspolitiken har varit densamma för de borgerliga som vänsterblocket här i regionen, säger Finn Lauritzen.

Erik Olausson

Nästa vecka bordar 220 svenskar och danskar en Scandlinesfärja för årets upplaga av Öresundstinget, som alltså hålls till sjöss. Med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.