fredag 26 april 2024

inloggad som

Näringslivsfokus på årets Öresundsting

Nästa vecka bordar 220 svenskar och danskar en Scandlinesfärja för årets upplaga av Öresundstinget, som alltså hålls till sjöss. Med på båten finns bland andra danska ekonomi- och inrikesministern Morten Østergaard, Ubisoft Massives kommunikationschef Martin Hultberg och Connect Skånes styrelseordförande Ebba Fåhraeus.

Tinget hålls under parollen ”gränslös och attraktiv tillväxt” men sker i skuggan av de senaste prognoserna för bruttoregionaltillväxten där Skåne halkar efter övriga storstadsområden bland annat som en följd av knackig dansk konjunktur.

Öresundskomiteens vd Finn Lauritzen menar dock att det finns mycket att göra och pekar på separata programpunkter om infrastruktur, ESS, arbetsmarknad, IT och riskkapital.

Finn— Inom IT är det exempelvis för lite samarbete, det finns inget gemensamt IT-kluster i Danmark och Skåne. Och riskkapitaltillgången är bra i Köpenhamn men sämre i Skåne, som är för långt från Köpenhamn och Stockholm, säger han till Rapidus.

Trots näringslivstemat domineras talarlistan av regionala politiker från båda sidor Sundet, däribland Öresundskomiteens ordförande Pia Kinhult som lämnar sitt uppdrag bara en vecka före tinget för att blir rådgivare för ESS. Totalt ser fyra av de sex svenskarna i komitténs styrelse ut att bytas ut efter det svenska valet.

I vilken grad måste Öresundskomiteen börja om från början igen när så många byts ut?

— Vi får vänta och se vad de nya politikerna som kommer in i Öresundskomiteen har för idéer. Men en väsentlig del av Öresundspolitiken har varit densamma för de borgerliga som vänsterblocket här i regionen, säger Finn Lauritzen.

Erik Olausson

Nästa vecka bordar 220 svenskar och danskar en Scandlinesfärja för årets upplaga av Öresundstinget, som alltså hålls till sjöss. Med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.