torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ericsson samarbetar med uppstickare i Lund om e-learning

Det lilla entreprenörsbolaget Finja Five i Lund har landat ett avtal med telekomjätten Ericsson. Tillsammans med brittiska motsvarigheten till Sida ska företagen rulla ut Finja Fives egenutvecklade e-learningtjänst i utsatta länder.

Det blir första gången som Finja Fives sociala innovation implementeras utanför en testmiljö. Leveransen är en del av ett större avtal mellan Ericsson och brittiska biståndsmyndighten DFID inom programmet Girls Education Challenge, som syftar till att ge upp till en miljon flickor bättre skolgång.

Ericsson kommer leverera internetuppkoppling och tekniska lösningar till skolor i Myanmar (även kallat Burma) och Finja Five bidrar med sin molntjänst Education Cloud Solution. Med start i mars nästa år ska programvaran rullas ut och under kommande två år ska 14.000 flickor använda sig av Lundaprodukten.

Mans Svensson— Det är ett jätteviktigt avtal, säger vd Måns Svensson till Rapidus.

Han är en av grundarna till Finja Five och även docent på rättssociologiska institutionen samt forskningschef på internetinstitutet vid Lunds universitet. Måns Svensson förklarar att tjänsten Education Cloud Solution är utvecklad med en värdegrund i FN:s barnkonvention, och säkerställer att barnen ska kunna surfa säkert. Tjänsten kommer både med en teknisk support och ett system dit barn som utsätts för brott mot de egna rättigheterna ska kunna vända sig.

För själva programmeringen har Finja Five använt sig av indiska utvecklarna Novatium, och nu kommer programvaran anpassas speciellt för Myanmar.

— Vi hoppas och tror att Myanmar kan vara en av pusselbitarna som leder till att vi kan få några större kontrakt och gör att vi kan bygga företaget och göra det skalbart. Vi känner att det finns en stor potential i det vi gör, säger Måns Svensson.

Genom samarbetet med Novatium har Finja Five börjat förhandla med flera delregeringar i Indien om implementering av molntjänsten, som redan testats i indiska skolor. Offentliga myndigheter i utvecklingsländer är tillsammans med internetleverantörer de två stora målgrupperna.

— Vi har en bra situation i och med att vi har ett nära samarbete med Ericsson som finns i många av de här regionerna. Vi har också en ingång till den indiska marknaden som är ganska unik.

Finja Five bildades 2010 och redovisade ifjol en omsättning på 300.000 kronor. Företaget består av de åtta grundarna, där alla äger runt tio procent. LU Innovation System äger cirka 15 procent.

Programmet Girls Education Challenge lanserades av DFID under 2013 och har sedan dess knutit till sig samarbetspartners från näringslivet som Coca Cola. Ericsson ingår ett par veckor tillbaka i projektet och går nu in med drygt 40 miljoner kronor. Inom projektet samarbetar Ericsson även med Unesco, Columbia University och Qualcomm.

Hanna Sigeman

 

Det lilla entreprenörsbolaget Finja Five i Lund har landat ett avtal med telekomjätten Ericsson. Tillsammans med brittiska motsvarigheten till Sida […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.