söndag 8 september 2024

inloggad som

Ericsson samarbetar med uppstickare i Lund om e-learning

Det lilla entreprenörsbolaget Finja Five i Lund har landat ett avtal med telekomjätten Ericsson. Tillsammans med brittiska motsvarigheten till Sida ska företagen rulla ut Finja Fives egenutvecklade e-learningtjänst i utsatta länder.

Det blir första gången som Finja Fives sociala innovation implementeras utanför en testmiljö. Leveransen är en del av ett större avtal mellan Ericsson och brittiska biståndsmyndighten DFID inom programmet Girls Education Challenge, som syftar till att ge upp till en miljon flickor bättre skolgång.

Ericsson kommer leverera internetuppkoppling och tekniska lösningar till skolor i Myanmar (även kallat Burma) och Finja Five bidrar med sin molntjänst Education Cloud Solution. Med start i mars nästa år ska programvaran rullas ut och under kommande två år ska 14.000 flickor använda sig av Lundaprodukten.

Mans Svensson— Det är ett jätteviktigt avtal, säger vd Måns Svensson till Rapidus.

Han är en av grundarna till Finja Five och även docent på rättssociologiska institutionen samt forskningschef på internetinstitutet vid Lunds universitet. Måns Svensson förklarar att tjänsten Education Cloud Solution är utvecklad med en värdegrund i FN:s barnkonvention, och säkerställer att barnen ska kunna surfa säkert. Tjänsten kommer både med en teknisk support och ett system dit barn som utsätts för brott mot de egna rättigheterna ska kunna vända sig.

För själva programmeringen har Finja Five använt sig av indiska utvecklarna Novatium, och nu kommer programvaran anpassas speciellt för Myanmar.

— Vi hoppas och tror att Myanmar kan vara en av pusselbitarna som leder till att vi kan få några större kontrakt och gör att vi kan bygga företaget och göra det skalbart. Vi känner att det finns en stor potential i det vi gör, säger Måns Svensson.

Genom samarbetet med Novatium har Finja Five börjat förhandla med flera delregeringar i Indien om implementering av molntjänsten, som redan testats i indiska skolor. Offentliga myndigheter i utvecklingsländer är tillsammans med internetleverantörer de två stora målgrupperna.

— Vi har en bra situation i och med att vi har ett nära samarbete med Ericsson som finns i många av de här regionerna. Vi har också en ingång till den indiska marknaden som är ganska unik.

Finja Five bildades 2010 och redovisade ifjol en omsättning på 300.000 kronor. Företaget består av de åtta grundarna, där alla äger runt tio procent. LU Innovation System äger cirka 15 procent.

Programmet Girls Education Challenge lanserades av DFID under 2013 och har sedan dess knutit till sig samarbetspartners från näringslivet som Coca Cola. Ericsson ingår ett par veckor tillbaka i projektet och går nu in med drygt 40 miljoner kronor. Inom projektet samarbetar Ericsson även med Unesco, Columbia University och Qualcomm.

Hanna Sigeman

 

Det lilla entreprenörsbolaget Finja Five i Lund har landat ett avtal med telekomjätten Ericsson. Tillsammans med brittiska motsvarigheten till Sida […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.