torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Ordförande lämnar Alligator för systerbolaget

Efter fem år som styrelseordförande lämnar Mats Grahn sin post på Alligator Bioscience i Lund. Istället fokuserar han på vd-rollen i forskningsbolaget Immunovia.

Under 2013 tog, Alligator Bioscience med Investor och Sunstone Capital som storägare, in totalt 112 miljoner kronor och i vinter tar bolaget steget mot kliniska tester. Ordförande Mats Grahn tycker det känns rätt att begära utträde nu.

Mats Grahn— Det känns bra, vi är i ett fantastiskt läge och har gått från att vara ett techbolag in i kliniska försök. Det finns bara 24 timmar på dygnet och då känns det bra att gå när vi är så nära genombrott, säger han till Rapidus.

Tills vidare tar styrelseledamoten Peter Benson över ordförandeklubban. Mats Grahn står dock inte sysslolös, utan sitter som vd på Immunovia som ökar takten efter de 43 miljoner i investeringar som bolaget fick in i våras.

— Pengarna ska leda Immunovia genom bland annat kliniska studier och ackreditering av labbet. Dessutom flyttar vi till Medicon Village nu. Innan var vi mer ett akademiskt bolag, men nu drar vi igång ordentligt, säger Mats Grahn.

Immunovia bygger, precis som Alligator Bioscience, på forskning från Lunds universitet, och deras gemensamma (och BioInvents) grundare professor Carl Borrebaeck sitter som ordförande. I styrelsen märks även Patrik Dahlén, tidigare vd på Dako och nu vd på brittiska diagnostikföretaget IDS.

Målet är att utveckla tidigare diagnostik för bukspottkörtelcancer. Metoden är att mäta specifika proteiner i blodprov, med hjälp av antikroppar. Då får man en bild över patientens immunsystem som skiljer sig åt mellan sjuka och friska personer.

Olof Peterson

Efter fem år som styrelseordförande lämnar Mats Grahn sin post på Alligator Bioscience i Lund. Istället fokuserar han på vd-rollen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.