torsdag 22 februari 2024

inloggad som

EU-moms ändrar spelreglerna för Skånes apputvecklare

Efter många turer införs till årsskiftet nya EU-regler för moms på appar. För skånska utvecklare inriktade på appar till Iphone och Ipad innebär det pressade marginaler. Och denna gång hjälper det inte att flytta till Danmark.

De nya EU-reglerna är tänkt att reda upp i den snåriga momslagstiftningen för appar och andra elektroniska tjänster som säljs via internet. I dag räknas momssatsen fram utifrån vilket land säljaren befinner sig i. Apples Appstore har sitt europeiska säte i Luxemburg, som med 15 procent har Europas lägsta momssats. Framöver ska momsen istället beräknas utifrån köparens land, vilket kommer trycka upp den genomsnittliga momssatsen betänkligt. För appar sålda till svenska konsumenter blir momssatsen exempelvis 25 procent, medan britter och fransmän betalar 20 procent.

Men att höja priset till konsumenterna motsvarande mycket är inte alltid ett alternativ. Andreas Alptun, grundare av elvamannabolaget Illusion Labs i Malmö, räknar med att istället tvingas acceptera lägre marginaler.

— Vi kommer nog inte höja våra priser på Iphone- och Ipad-appar eftersom våra appar redan är bland de högst prissatta på appstore. Så det blir sänkta marginaler istället, säger han.

Dennis Gustafsson på Mediocre, som mer än fördubblat omsättningen i senaste räkenskapsåret till över 27 miljoner kronor, kan inte svara i dag på om den höjda momsen kommer slå igenom på priset till konsumenterna eller bolagets marginaler.

— Men man kan inte sätta priset precis hur man vill, säger han.

För android-appar kommer den genomsnittliga momssatsen istället sänkas som en effekt av de nya reglerna. Där räknar svenska Skatteverket nämligen de svenska apputvecklarna som säljare i dag vilket gör att deras appar beläggs med 25-procentig svensk moms. 

— Androidförsäljningen står för över tre tiondelar av omsättningen. Så jag tror det kommer ta ut varandra ungefär, säger Dennis Gustafsson.

Ytterligare en effekt får de nya reglerna för de som säljer spel eller andra appar direkt via en egen hemsida. De blir själva skyldiga till att betala in rätt moms beroende på varifrån köparen kommer.

Karin Ryding— Det kan vara krångligt att hålla reda på och kommer medföra extra kostnader. Vi har riktig otur med tajmingen, säger Karin Ryding på Ozma Speldesign, som i november släpper bolagets första egna spel Words of Oz.

De nya reglerna är gemensamma för hela EU och ersätter den osäkerhet som rått om svenska Skatteverkets syn på appmoms. 2011 hade Illusion Labs långt gångna planer på att flytta till Danmark eftersom Skatteverket vid den tidpunkten krävde in svensk moms utöver den som Apple betalt i Luxemburg. Med de nya reglerna ger det ingen effekt att flytta till Danmark, men Andreas Alptun menar att det framförallt var principen som drev flyttplanerna 2011. Ekonomiskt är han inte orolig för hur den höjda momssatsen ska slå mot Illusion Labs.

— Vi gör rätt stor vinst ändå, säger han.

Erik Olausson

Efter många turer införs till årsskiftet nya EU-regler för moms på appar. För skånska utvecklare inriktade på appar till Iphone […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.