Sony Mobile döms att betala 1,6 miljoner kronor i en mångårig tvist om hur elen till utvecklingsanläggningen i Lund ska beskattas. Knäckfrågan är huruvida de tiotusentals prototyper som tas fram i Lund ska räknas som del av mobiljättens produktion.
Även om Sony Mobiles massproduktion är förlagd utomlands tillverkas varje år mellan 60.000 och 80.000 delar och färdiga mobiltelefoner vid anläggningen i Lund. Bolaget anser att detta bör ses som en del av industriprocessen och att elförbrukningen därför bör belastas med den lägre skattesats som gäller för tillverkande företag. Men kammarrättens dom, som gäller åren 2006-2009, blir en mindre kalldusch för mobiljätten.
— Sony måste betala det normala 29,3 öre i energiskatt per kilowattimme i stället för bara 0,5 öre, säger Magnus Edvaldsson, ombud för Vattenfall som drivit målet för Sonys räkning.
Skatteverket menar att forsknings- och utvecklingsverksamheten vid Sony Mobile i Lund är frikopplad från industriproduktionen i lågkostnadsländer. Bolaget hävdar motsatsen i den juridiska tvist som pågått i flera år.
— Det är ständiga diskussioner mellan oss och näringslivet om hur man ska se på vad som är industriell tillverkning. Lagstiftningen är gammal men nyligen tillsatte finansdepartementet en utredning, säger Skatteverkets processförare Eva Holm Nilsson till Rapidus.
I domen skriver kammarrätten att Sony år 2009 sålde cirka 60 miljoner mobiltelefoner globalt, vilket ska jämföras med cirka 47.800 demoex som levererades från Lund samma år. Huruvida man tagit betalt för dessa är oklart.
I Lund använder Sony Mobile el till bland annat klimattestkammare, härdugnar, röntgenutrustning, testdatorer, kylmaskiner och vakuumugnar. Kammarrättens dom betyder att bolaget påförs 1,6 miljoner kronor i elskatt för åren 2006-2009. Chanserna att kunna komma undan med den lägre elskatten framöver blir dessutom betydligt sämre.
Lina Andersson, intern kommunikationschef på Sony Mobile i Lund, vill inte gå in på om bolaget kommer överklaga domen, som går emot förvaltningsrättens tidigare utslag.
— Vi analyserar domen men kan inte kommentera, säger hon till Rapidus.
Vibeke Hjalmers