torsdag 21 november 2024

inloggad som

Sony Mobile förlorar långvarig skattetvist i Lund…

Sony Mobile döms att betala 1,6 miljoner kronor i en mångårig tvist om hur elen till utvecklingsanläggningen i Lund ska beskattas. Knäckfrågan är huruvida de tiotusentals prototyper som tas fram i Lund ska räknas som del av mobiljättens produktion.

Även om Sony Mobiles massproduktion är förlagd utomlands tillverkas varje år mellan 60.000 och 80.000 delar och färdiga mobiltelefoner vid anläggningen i Lund. Bolaget anser att detta bör ses som en del av industriprocessen och att elförbrukningen därför bör belastas med den lägre skattesats som gäller för tillverkande företag. Men kammarrättens dom, som gäller åren 2006-2009, blir en mindre kalldusch för mobiljätten.

— Sony måste betala det normala 29,3 öre i energiskatt per kilowattimme i stället för bara 0,5 öre, säger Magnus Edvaldsson, ombud för Vattenfall som drivit målet för Sonys räkning.

Skatteverket menar att forsknings- och utvecklingsverksamheten vid Sony Mobile i Lund är frikopplad från industriproduktionen i lågkostnadsländer. Bolaget hävdar motsatsen i den juridiska tvist som pågått i flera år.

— Det är ständiga diskussioner mellan oss och näringslivet om hur man ska se på vad som är industriell tillverkning. Lagstiftningen är gammal men nyligen tillsatte finansdepartementet en utredning, säger Skatteverkets processförare Eva Holm Nilsson till Rapidus.

I domen skriver kammarrätten att Sony år 2009 sålde cirka 60 miljoner mobiltelefoner globalt, vilket ska jämföras med cirka 47.800 demoex som levererades från Lund samma år. Huruvida man tagit betalt för dessa är oklart.

I Lund använder Sony Mobile el till bland annat klimattestkammare, härdugnar, röntgenutrustning, testdatorer, kylmaskiner och vakuumugnar. Kammarrättens dom betyder att bolaget påförs 1,6 miljoner kronor i elskatt för åren 2006-2009. Chanserna att kunna komma undan med den lägre elskatten framöver blir dessutom betydligt sämre.

Lina Andersson, intern kommunikationschef på Sony Mobile i Lund, vill inte gå in på om bolaget kommer överklaga domen, som går emot förvaltningsrättens tidigare utslag.

— Vi analyserar domen men kan inte kommentera, säger hon till Rapidus.

Vibeke Hjalmers

Sony Mobile döms att betala 1,6 miljoner kronor i en mångårig tvist om hur elen till utvecklingsanläggningen i Lund ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.