lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sony Mobile förlorar långvarig skattetvist i Lund…

Sony Mobile döms att betala 1,6 miljoner kronor i en mångårig tvist om hur elen till utvecklingsanläggningen i Lund ska beskattas. Knäckfrågan är huruvida de tiotusentals prototyper som tas fram i Lund ska räknas som del av mobiljättens produktion.

Även om Sony Mobiles massproduktion är förlagd utomlands tillverkas varje år mellan 60.000 och 80.000 delar och färdiga mobiltelefoner vid anläggningen i Lund. Bolaget anser att detta bör ses som en del av industriprocessen och att elförbrukningen därför bör belastas med den lägre skattesats som gäller för tillverkande företag. Men kammarrättens dom, som gäller åren 2006-2009, blir en mindre kalldusch för mobiljätten.

— Sony måste betala det normala 29,3 öre i energiskatt per kilowattimme i stället för bara 0,5 öre, säger Magnus Edvaldsson, ombud för Vattenfall som drivit målet för Sonys räkning.

Skatteverket menar att forsknings- och utvecklingsverksamheten vid Sony Mobile i Lund är frikopplad från industriproduktionen i lågkostnadsländer. Bolaget hävdar motsatsen i den juridiska tvist som pågått i flera år.

— Det är ständiga diskussioner mellan oss och näringslivet om hur man ska se på vad som är industriell tillverkning. Lagstiftningen är gammal men nyligen tillsatte finansdepartementet en utredning, säger Skatteverkets processförare Eva Holm Nilsson till Rapidus.

I domen skriver kammarrätten att Sony år 2009 sålde cirka 60 miljoner mobiltelefoner globalt, vilket ska jämföras med cirka 47.800 demoex som levererades från Lund samma år. Huruvida man tagit betalt för dessa är oklart.

I Lund använder Sony Mobile el till bland annat klimattestkammare, härdugnar, röntgenutrustning, testdatorer, kylmaskiner och vakuumugnar. Kammarrättens dom betyder att bolaget påförs 1,6 miljoner kronor i elskatt för åren 2006-2009. Chanserna att kunna komma undan med den lägre elskatten framöver blir dessutom betydligt sämre.

Lina Andersson, intern kommunikationschef på Sony Mobile i Lund, vill inte gå in på om bolaget kommer överklaga domen, som går emot förvaltningsrättens tidigare utslag.

— Vi analyserar domen men kan inte kommentera, säger hon till Rapidus.

Vibeke Hjalmers

Sony Mobile döms att betala 1,6 miljoner kronor i en mångårig tvist om hur elen till utvecklingsanläggningen i Lund ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.