torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Köpet av Åbergs fastigheter en rekordaffär i Malmö

Stockholmsbaserade Akelius tar på ett bräde över hela Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning i Malmö. Någon köpeskilling presenteras inte, men enligt vad Rapidus erfar hamnade prislappen över den inledande värderingen på 2,5 miljarder kronor.

Rapidus kunde imorse berätta att Akelius Residential Property står bakom vad som ser ut att vara den största fastighetsaffären i Malmö genom tiderna. Prislappen ska ha trissats upp efter stort intresse från såväl svenska som internationella investerare.

Akelius tar nu över ett par tusen lägenheter i Slottsstaden och bostadsområdet Almgården. Bland annat innefattas profilhuset Kronprinsen. 45 anställda på Åbergs följer också med i affären.

— Intresset har varit extremt, med både bredd och djup bland intressenterna. Det är ett stort bestånd som är väl sammanhållet. Sedan är fastighetsmarknaden stark just nu på transaktionssidan med låga räntor och mycket pengar i omlopp, säger Fredrik Cronqvist på Leimdörfer som ansvarat för säljprocessen.

Varken han eller familjen Åbergs talesperson Erik Åfors vill dock kommentera köpeskillingen. Men enligt Rapidus kartläggning handlar det om det största enskilda köpet hittills av ett fastighetsbestånd i Malmö, vid sidan av börstransaktionen då Fabege knoppade av Wihlborgs samt den riksomfattande portföljaffären där AP Fastigheter fusionerades med Vasakronan.

— Det är klart att det är positivt för Malmö att det finns ett intresse för stora affärer i staden, säger Fredrik Cronqvist.

År Affär Summa
2014 Akelius köper Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning >2,5 mdr
2006 Wihlborg köper 14 kontorsfastigheter av Tornet 2,2 mdr
2005 Fredensborgs Eiendomsselskab köper 76 bostadsfastigheter av Heimstaden 1,9 mdr
2006 CGI köper köpcentrumet Entré av TK Development 1,5 mdr
2012 Vasakronan köper Triangeln av NCC 1,2 mdr
2012 Grosvenor Fund Management köper Burlöv Center av Eurocommercial 1,2 mdr

Akelius, grundat av entreprenören Roger Akelius och ägt av en privat stiftelse, köpte sin första fastighet 1994 i Helsingborg. 2011 köpte koncernen bostadskomplexet vid Caroli City som Hugo Åberg en gång i tiden byggde. Enligt uppgift till Rapidus är Akelius däremot inte intresserad av Turning Torso som HSB velat sälja av under en tid.

Senaste åren har Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning drivits av dödsboet efter dottern Ulla Åberg.

— Det viktigaste för oss är att köparen tagit över hela organisationen och våra 45 medarbetare och att beståndet har kunnat hållas ihop, säger Åbergs talesperson Erik Åfors.

Rent konkret omfattar affären bostadsområdet Almgården, tre hus vid Ribersborg samt Kronprinsen med lägenheter, butiker och vissa kontorsytor. Åbergs fastigheter har sina rötter tillbaka till 1930-talet. Arvtagare till det säljande dödsboet är Ulla Åbergs kusinbarn.

Kristian Svensson

Stockholmsbaserade Akelius tar på ett bräde över hela Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning i Malmö. Någon köpeskilling presenteras inte, men enligt vad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad