onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Forskningsbolag i Lund landar internationellt samarbetsavtal

Forskningsbolaget Respiratorius på Medicon Village i Lund tecknar samarbetsavtal med indiska läkemedelsjätten Cadila Pharmaceuticals. Affären gäller utveckling av läkemedel för behandling av astma och lungsjukdomen KOL.

Närmare bestämt handlar det om Respiratorius läkemedelskandidater i RESP-1000-serien. Framöver ska preklinisk och klinisk utveckling ske vid Cadilas forskningsanläggning i Ahmedabad i västra Indien.

Johan Drott2— Detta är viktigt för Respiratorius. Vi kan nu gemensamt med Cadila utveckla projektet och har samtidigt framtida affärsmöjligheter i viktiga marknader. Cadila är ett innovativt bolag och har framgångsrikt tagit nya läkemedel till marknaden. Vi har därför stark tilltro till samarbetet. Det känns extra bra med ett så viktigt projekt då KOL fortfarande saknar bra behandling, säger vd Johan Drott till Rapidus.

Planen är att Cadila efter avslutade fas II-studier tar över rättigheterna till de bakomliggande patenten för användning i Afrika, Mellanöstern och Asien. Respiratorius behåller rättigheterna i Europa och USA samt Kina och Japan. Avtalet innebär också viss intäktsdelning mellan Cadila och Respiratorius vad gäller framtida försäljning.

Upplägget påminner om den affär som det lilla forskningsbolaget Ximmune i Lund ingick i våras med just Cadila, och som Rapidus kunde berätta om tidigare i veckan.

Respiratorius RESP-1000-serie består av luftrörsvidgande substanser som i försök visat sig kunna få bronkiolernas muskulatur i luftvägarna att slappna av. Bolaget är listat på Aktietorget. Styrelseordförande är serieentreprenören Christer Fåhraeus.

Kristian Svensson

Forskningsbolaget Respiratorius på Medicon Village i Lund tecknar samarbetsavtal med indiska läkemedelsjätten Cadila Pharmaceuticals. Affären gäller utveckling av läkemedel för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad