lördag 8 juni 2024

inloggad som

Nystart för Öresundsindex

2011 avvecklade Dansk Ehrverv och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren Öresundsindexet, en årlig undersökning som sedan broöppningen mätt integrationen över Sundet. Nu gör samarbetsparterna en nystart — med vissa modifieringar.

Gustaf Lorentz, analyschef på Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, anger ett stort intresse bland medlemsföretagen som skäl för att återuppta undersökningen som lades ner 2011 av besparingsskäl.

Gustav Lorentz— Vi kommer titta på lite nya parametrar också, bland annat tjänsteutbyte och handel. Bostadspriserna i Malmö är exempelvis väldigt påverkade av bostadsmarknaden i Köpenhamn. Det är intressant att se om detsamma gäller detaljhandeln, säger Gustaf Lorentz till Rapidus.

I Sydsvenska Industri- och Handelskammarens senaste rapport från 2010 hade det så kallade integrationsindexet backat något, efter att ha stigit successivt åren efter broöppningen. Sedan dess har arbetspendlingen mellan Skåne och Själland minskat ytterligare.

— Vi vill se om affärerna över Sundet stagnerat på motsvarande sätt, eller om det bara handlar om pendlingen, säger Gustaf Lorentz.

I enkäten som skickas ut i dagarna får de skånska medlemsföretagen bland annat svara på frågor om hur stor del av deras inköp och försäljning som kommer från Själland respektive Stockholm. Gustaf Lorentz räknar med att kunna publicera resultaten inom en månad.

Parallellt med Dansk Ehrvervs och Sydsvenska Industri- och Handelskammarens rapporter har Öresundskomiteen utkommit med ett liknande integrationsindex inom områden som bostadsmarknad, kultur och näringsliv. Enligt den mätningen har integrationen över Sundet fallit sedan år 2008.

Erik Olausson

2011 avvecklade Dansk Ehrverv och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren Öresundsindexet, en årlig undersökning som sedan broöppningen mätt integrationen över Sundet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sexleksaker i Lejonkulan

    Det kvinnliga könsorganet har mer än 10.000 nervpunkter. Traditionella sexleksaker missar de flesta. Det är utgångspunkten för bolaget Glänta och medgrundaren Gabriella Killeen. Hon vill skapa ett stimulanshjälpmedel som omdefinierar termen sexleksak.