onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Två av tre har nytt jobb efter tidigare sparpaket på Sony och Ericsson

Som Rapidus kunde berätta förra veckan planerar såväl Ericsson som Sony Mobile nya nedskärningar i Lund. Men statistiken för de uppsagda är hoppfull, visar färska siffror om de som fick gå i tidigare års varsel. Mer än två tredjedelar har nytt jobb i dag, och en stor andel har till och med fått högre lön.

190 fasta tjänster och cirka 160 konsultjobb försvinner som nettoeffekt av att Ericsson lägger ned modemverksamheten i Lund och samtidigt startar en forskningsenhet inom radioteknik. På Sony Mobile ska var sjunde tjänst kapas världen över.

Varslen kommer ungefär ett år efter att den senaste sparrundan verkställdes. 2012 och 2013 fick runt 430 personer gå från Sony Mobile medan närmare 290 fick lämna ST-Ericsson i samband med skilsmässan från STMicroelectronics.

De allra flesta av dem har i dag hittat nya jobb, visar färska siffror från Trygghetsrådet som Rapidus tagit del av. 376 före detta Sony-anställda har anmält sig till Trygghetsrådet, som hjälper uppsagda tjänstemän på fackets och arbetsgivarens uppdrag. 299, alltså närmare 80 procent, har gått vidare till nya arbeten medan 77 personer är kvar i omställning hos Trygghetsrådet.

De tidigare ST-Ericssonanställda har haft kortare tid på sig att hitta nytt jobb, men även här är 65 procent av de 237 som vänt sig till Trygghetsrådet åter i arbete. Då är inte de 40 som togs över av Intel medräknade. Minst två tredjedelar av de som sagts upp från telekomjättarna de senaste två åren har därmed fått nytt jobb.

Bo_Altinius— Generellt har personalen på Sony och Ericsson bra kompetens och erfarenhet vilket gör att de lätt kommer vidare, säger Bo Altinius, regionchef på Trygghetsrådet till Rapidus.

De som fått jobb har enligt Trygghetsrådets uppföljningsenkäter i regel gjort ett karriärsteg uppåt. 82 procent av de före detta ST-Ericssonmedarbetarna uppger att de fått liknande eller högre befattning än vad de hade innan. 40 procent har fått högre lön. Siffrorna för Sonypersonalen ser i princip likadana ut. Av de som fått jobb är merparten, 65–70 procent, kvar i Malmö-Lundområdet. Övriga är fördelade runt om i Skåne och en handfull har fått jobb i Köpenhamn.

Uppsagda_tabell_v2
Siffrorna visar de uppsagda som tagit hjälp av Trygghetsrådet.

Bo Altinius menar att den skånska arbetsmarknaden är god för ingenjörer, trots svängningar både inom och utom Sverige.

— Det ser mest positivt ut. Bland annat söker Saab Kockums 200 ingenjörer, säger han.

Saabs presschef Sebastian Carlsson vill dock inte precisera om uppsagda telekomingenjörer står på Kockums önskelista.

— Vi har ett behov av ytterligare medarbetare inom hela den marina verksamheten, särskilt av specialiserade ingenjörer. Det stämmer att vi kommer behöva 200 personer, men det är över en längre tid. Vi börjar dock rekrytera nu, säger han till Rapidus.

Ytterligare 250 lediga tjänster i Skåne har anmälts till en rekryteringsmässa på Ideon på onsdag. Främst är det mjukvaruutvecklare som efterfrågas, men även ingenjörer inom elektronik och mekanik. Bland det 40-tal företag som letar folk på mässan finns Axis, Cybercom, Sigma Connectivity och konsultmäklaren Ework.

Jennie Lorentsson

Som Rapidus kunde berätta förra veckan planerar såväl Ericsson som Sony Mobile nya nedskärningar i Lund. Men statistiken för de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.