fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Två av tre har nytt jobb efter tidigare sparpaket på Sony och Ericsson

Som Rapidus kunde berätta förra veckan planerar såväl Ericsson som Sony Mobile nya nedskärningar i Lund. Men statistiken för de uppsagda är hoppfull, visar färska siffror om de som fick gå i tidigare års varsel. Mer än två tredjedelar har nytt jobb i dag, och en stor andel har till och med fått högre lön.

190 fasta tjänster och cirka 160 konsultjobb försvinner som nettoeffekt av att Ericsson lägger ned modemverksamheten i Lund och samtidigt startar en forskningsenhet inom radioteknik. På Sony Mobile ska var sjunde tjänst kapas världen över.

Varslen kommer ungefär ett år efter att den senaste sparrundan verkställdes. 2012 och 2013 fick runt 430 personer gå från Sony Mobile medan närmare 290 fick lämna ST-Ericsson i samband med skilsmässan från STMicroelectronics.

De allra flesta av dem har i dag hittat nya jobb, visar färska siffror från Trygghetsrådet som Rapidus tagit del av. 376 före detta Sony-anställda har anmält sig till Trygghetsrådet, som hjälper uppsagda tjänstemän på fackets och arbetsgivarens uppdrag. 299, alltså närmare 80 procent, har gått vidare till nya arbeten medan 77 personer är kvar i omställning hos Trygghetsrådet.

De tidigare ST-Ericssonanställda har haft kortare tid på sig att hitta nytt jobb, men även här är 65 procent av de 237 som vänt sig till Trygghetsrådet åter i arbete. Då är inte de 40 som togs över av Intel medräknade. Minst två tredjedelar av de som sagts upp från telekomjättarna de senaste två åren har därmed fått nytt jobb.

Bo_Altinius— Generellt har personalen på Sony och Ericsson bra kompetens och erfarenhet vilket gör att de lätt kommer vidare, säger Bo Altinius, regionchef på Trygghetsrådet till Rapidus.

De som fått jobb har enligt Trygghetsrådets uppföljningsenkäter i regel gjort ett karriärsteg uppåt. 82 procent av de före detta ST-Ericssonmedarbetarna uppger att de fått liknande eller högre befattning än vad de hade innan. 40 procent har fått högre lön. Siffrorna för Sonypersonalen ser i princip likadana ut. Av de som fått jobb är merparten, 65–70 procent, kvar i Malmö-Lundområdet. Övriga är fördelade runt om i Skåne och en handfull har fått jobb i Köpenhamn.

Uppsagda_tabell_v2
Siffrorna visar de uppsagda som tagit hjälp av Trygghetsrådet.

Bo Altinius menar att den skånska arbetsmarknaden är god för ingenjörer, trots svängningar både inom och utom Sverige.

— Det ser mest positivt ut. Bland annat söker Saab Kockums 200 ingenjörer, säger han.

Saabs presschef Sebastian Carlsson vill dock inte precisera om uppsagda telekomingenjörer står på Kockums önskelista.

— Vi har ett behov av ytterligare medarbetare inom hela den marina verksamheten, särskilt av specialiserade ingenjörer. Det stämmer att vi kommer behöva 200 personer, men det är över en längre tid. Vi börjar dock rekrytera nu, säger han till Rapidus.

Ytterligare 250 lediga tjänster i Skåne har anmälts till en rekryteringsmässa på Ideon på onsdag. Främst är det mjukvaruutvecklare som efterfrågas, men även ingenjörer inom elektronik och mekanik. Bland det 40-tal företag som letar folk på mässan finns Axis, Cybercom, Sigma Connectivity och konsultmäklaren Ework.

Jennie Lorentsson

Som Rapidus kunde berätta förra veckan planerar såväl Ericsson som Sony Mobile nya nedskärningar i Lund. Men statistiken för de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.