fredag 26 april 2024

inloggad som

Fem snabba till telekomveteranen Charlotta Falvin…

… föreslagen som ny ordförande för LTH efter Michael Treshow, skånsk näringslivsnestor med styrelseposter i bland annat Ericsson, ABB och Unilever på meritlistan.

Känner du dig redo att fylla Michael Treschows skor?

Charlotta_Falvin— Det är en bedömning jag låter motparten, alltså LTH, göra. Det är stora skor att fylla även om jag inte vet om det är tofflor, sandaler eller vad som Treschow har på sig.

Som styrelseledamot i bland annat Axis och Doro är du en av tre förslagna näringslivsrepresentanter i styrelsen. Finns det några tydliga exempel på hur LTH och det lokala näringslivet kan närma sig varandra?

— De finns ultraenkla samarbeten som kan göras mer, som fler exjobbare från LTH hos företagen. En annan sak är att få in mer av LTH:s spetskompetens och kreativitet i företagen. Vi har jobbat en del med öppen innovation på Ideon vilket varit mycket intressant.

Vad ser du framför dig för LTH?

— Jag har hittills mött LTH främst i form av en av dess huvudprodukter: excellenta studenter. Vi måste fortsätt att vara duktiga på att utbilda studenter som är konkurrenskraftiga i världen. Sedan är det ju enastående intressant forskning som kommer ur LTH. Just nu har jag exempelvis snöat in lite på nanoteknologi.

Vilka är de stora utmaningarna?

— Att fortsätta attrahera duktiga forskare och studenter, inte minst tjejer. LTH är den enda delen av universitetet som fortfarande har en övervikt manliga studenter, och det är en stor övervikt.

Du är redan ordförande för Ideon, som på många sätt redan står nära LTH. Är det inte dags att slå ihop LTH och Ideon en gång för alla?

— Ha ha, nej det tror jag inte. Det hade inte heller blivit rätt. Ideon måste ha sin frihet som miljö, det skulle inte vara bra att snäva in det till en akademisk verksamhet.

Ny föreslagen rektor för LTH är professor Viktor Öwall, som även är styrelseledamot i Mapci. Till näringslivsrepresentanter föreslås ESS ordförande Sven Landelius och Tetra Paks vd Jerry Bengtsson. Bland lärarrepresentanterna finns serieentreprenören Thomas Laurell och Marilyn Rayner, medgrundare till Speximo. Förslaget ska formellt godkännas universitetets rektor Per Eriksson.

Erik Olausson

… föreslagen som ny ordförande för LTH efter Michael Treshow, skånsk näringslivsnestor med styrelseposter i bland annat Ericsson, ABB och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.