fredag 26 april 2024

inloggad som

Slagsida i Skåne — östkusten i politisk PR-skugga

|  
|  , ,

Det blir ett regeringsskifte i Sverige. Ny statistik visar också att rödgröna blocket stod för en knapp majoritet av de skånska politikernas framträdanden under valupptakten i Almedalen — där Skånes östsida än en gång hamnade i skuggan av Malmö och Lund.

Dammet har knappt hunnit lägga sig efter det som medier på måndagen beskriver som ett kaosval. Exakt hur en regering ska bildas är oklart och även i kommunalvalen har det rörts om i grytan. I över 20 skånska kommuner blir det maktskifte i någon form sedan nuvarande styre förlorat sin majoritet. Se kartan nedan över förlorade majoriteter.

Skåne_maktskifte_2014_350px
Här blir det maktskifte i Skåne. Kartan visar de kommuner där nuvarande majoritetsstyre förlorar sin majoritet. Blå kommuner styrs i dag av allianspartier, gula har blocköverskridande styre.

PR-byrån Aspekta har i detalj analyserat upptakten till årets valrörelse, politikerveckan i Almedalen. Aspekta konstaterar att av de tio mest framträdande skånska politikerna var sju från det rödgröna blocket. När alla skånska politiker räknas med är loppet jämnt, även om de rödgröna ändå syntes något mer än Allianspartiernas företrädare.

Statistiken visar att politikerna från Skånes östra sida var betydligt mindre aktiva i Almedalen än de från Malmö/Lund-området. Detta är ett problem för östra Skåne, menar Aspektas Almedalsansvariga Alma Tabak. Östkusten släpar nämligen redan efter i tillväxt gentemot Öresundskusten.

Alma Tabak— Östra delen av Skåne tar betydligt mindre plats på den politiska scenen. Deras utmaningar belyses inte lika mycket, även om behovet av ny infrastruktur och näringslivsutveckling är lika stort som på västsidan. Det finns möjlighet att ta mer plats i debatten, säger Alma Tabak.

Av de mest framträdande skånska politikerna i årets upplaga av Almedalen representerade endast en östsidan, Christer Akej (M) från Skåne läns norra och östra valkrets. Resterande politiker i topp-10 var från Malmö, Lund och regionfullmäktige.

— Östskåne får idag en mindre del av det offentliga utvecklingsstödet för näringslivet. Sedan har vi inte samma förutsättningar som i Malmö och Lund, vi har mer livsmedelsindustri, verkstadsindustri och flera projekt kopplade vattenriket. Men det är viktigt att politikerna ställer upp och synliggör vår del av Skåne, säger Kent Angergård, ordförande för det nya näringslivsråd som kommun och företagare i Kristianstad bildade i våras.

Allra flitigast att synas under Almedalsveckan bland skåningarna var miljöpartiets Maria Ferm och socialdemokraternas Morgan Johansson, riksdagsledamöter från Malmö respektive Lund.

Läs mer i redaktionsbloggen Högerkanten om hur Skånes politiska karta ritas om.

Kristian Svensson

Det blir ett regeringsskifte i Sverige. Ny statistik visar också att rödgröna blocket stod för en knapp majoritet av de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.