onsdag 22 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till regionrådet Christine Axelsson…

… socialdemokraternas toppnamn i regionala tillväxtnämnden.

Vilka konkreta åtgärder inom regional utveckling kan vi vänta oss om det blir ett maktskifte i Region Skåne?

Christine Axelsson— Vi vill satsa mer på hälsa och sjukvård, att anställa folk där. Det är något som påverkar arbetsmarknaden. Vi vill inrätta ett arbetsmarknadsråd för att samla arbetsförmedlingen, näringslivet, utbildningsväsendet och andra relevanta parter. Sedan kommer vi jobba för fler utbildningsplatser, bland annat inom högskolan.

Högskoleplatserna bestämmer ju inte regionen över?

— Nej, men det handlar att peka ut saker för regeringen i Stockholm.

Du och din motståndare Pontus Lindberg (M) är överrens om mycket när det gäller den regionala utvecklingspolitiken. Vilka är egentligen stridsfrågorna?

— Vi vill sätta större fokus på jobben, att vi satsar mer på att få fram nya jobb.

Du kandiderar inte längre till regionråd. Vem tar över efter dig som socialdemokraternas toppnamn i regionala tillväxtnämnden?

— Det bestäms först efter valet, när vi har vår valkonferens i oktober. Men Henrik Fritzon är vår gruppledare, så han blir i alla fall socialdemokratiskt toppnamn i regionfullmäktige.

I den senaste opinionsmätningen, från i juni, fick den styrande femklövern med moderaterna, folkpartiet, centern, kristdemokraterna och miljöpartiet en mycket knapp majoritet. Hur känns det inför valdagen på söndag?

— Det känns bra, men det tyckte jag i förra valet också.

Erik Olausson

… socialdemokraternas toppnamn i regionala tillväxtnämnden. Vilka konkreta åtgärder inom regional utveckling kan vi vänta oss om det blir ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.