söndag 19 maj 2024

inloggad som

EU-miljoner finansierar Lundaprojekt om strömmande video

En kick-off i franska Rennes om två veckor markerar starten för EU-projektet Convince, som ska hitta nya sätt att minska energiförbrukningen vid videoöverförning i nätet. Projektet backas upp av bland annat Sony Mobile, mobiloperatören Orange och Lunds universitet med forskningsinstitutet Mapci i Lund som svensk huvudpartner.

Bakgrunden till Convince är de kraftigt ökande datavolymerna som går till att visa film- och videoklipp i mobiltelefoner och på läsplattor.

bjorn_landfeldt— En nyckelfråga när trafiken växer är att göra den energieffektiv. Infrastrukturen kring internet, med servrar, routrar och så vidare, kräver i dag mer energi än världens samlade flygtrafik, säger Mapci-chefen Björn Landfeldt till Rapidus.

Utöver generell energibesparing i kablar och mobilnät ska projektet fokusera på energieffektivare sätt att hantera och visa videoströmmar i mobilen så att batteritiden kan förlängas.

— Det är framförallt det Sony är intresserade av, säger Björn Landfeldt.

Den svenska delen av Convince har en budget på tolv miljoner kronor. Sju miljoner är EU-medel medan resten är bidrag i form av arbetsinsatser från de svenska deltagarna, där Sony Mobile och Lunds universitet får sällskap av Blekinge tekniska högskola och Ideonbolaget Terranet. Totalt är drygt ett tjugotal europeiska partner med i projektet.

Med finansieringen av Convince säkrad kommer Mapci nyanställa fyra personer, uppger Björn Landfeldt. Forskningsinstitutet är en del av Lunds universitet och är inrymt i Mobile Heights Center, Sony Mobiles tidigare hus i nordöstra Lund. Totalt arbetar runt 15 personer i Mapcis lokaler, varav ett tiotal är knutna till Lunds universitet och resten är entreprenörer som fått låna ett skrivbord i några månader.

— Än så länge är det främst folk från innovationschefen Sten Minörs kontaktnät, men det här är något vi verkligen vill få att växa. Vi håller på att bygga upp ett ekosystem där vi blandar innovation och forskning, säger Björn Landfeldt.

Han räknar med att dubbelt så många ska jobba i Mapcis lokaler om ett år. Forskningsinstitutet invigdes i juni 2013 med en grundplåt på 100 miljoner kronor på tio år. Redan från början var ambitionen att åtminstone fördubbla budgeten med hjälp av externa projektmedel. Utöver Convince driver Mapci sedan tidigare det likaledes EU-stöttade projektet Scalare, som syftar till att underlätta introduktionen av mjukvara i traditionella industriprodukter, som bilar.

Erik Olausson

En kick-off i franska Rennes om två veckor markerar starten för EU-projektet Convince, som ska hitta nya sätt att minska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]