lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EXTRA: Ny omorganisation — så planerar Anoto för framtiden

|  ,
|  

I våras lade Lundabolaget Anoto ut halva sin verksamhet på försäljning. I morse kom beskedet att affären går i stöpet. Nu väntar en stor omorganisation för att vända Anotos serie av förlustår.

Planen var att knoppa av den pappersbaserade formulärverksamheten, som kombinerar Anotos digitala penna med förtryckta papper där ett patenterat mönster möjliggör digital inläsning av det som skrivs. Affären skulle gjort Anoto lönsamt under året.

Stein Revelsby— Vi fick en offert i maj och har haft förhandlingar under sommaren. Men när det kom till final turn var priset inte tillräckligt, säger vd Stein Revelsby till Rapidus.

Han vill inte avslöja vem den tilltänkta köparen var, men förhoppningen gick ut på att få en stor summa för verksamheten plus ett långsiktigt avtal om att leverera hård- och mjukvara.

Nu gör företaget helt om och vill istället få in 68 miljoner kronor genom en nyemission. 90 procent redan är garanterat av externa investerare. Pengarna ska gå till att betala tillbaka lån och framförallt få ut företagets andra produktområde, inbäddad teknologi till bildskärmar, till nya kunder.

Som Rapidus tidigare rapporterat har Anoto där ett samarbete med Panasonic.

— Vi har flera kunder på gång inom samma område, säger Revelsby.

Vad är det för kunder?

— Världsledande kunder, jämförbara med Panasonic.

Förra året gjorde Anotokoncernen en brakförlust på 168 miljoner kronor. Att försäljningen inte blev av innebär nu istället en stor omorganisation som ska dra ner på kostnaderna. Formulärverksamheten läggs in i ett eget bolag i England, Anoto Enterprise Solutions.

— Vi ska koncentrera verksamheten i England, där de flesta kunderna finns. Det kommer innebära nedskärningar av personal i USA, England och i Holland, säger Stein Revelsby.

Hur kommer ni göra i Sverige?

— Här blir det inga nedskärningar.

Olof Peterson

I våras lade Lundabolaget Anoto ut halva sin verksamhet på försäljning. I morse kom beskedet att affären går i stöpet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.