måndag 3 juni 2024

inloggad som

Perstorp säljer av ägande i dotterbolag

|  , ,
|  

Kemikoncernen Perstorp minskar sitt ägande i joint venture-bolaget Vencorex, som bildades 2012 med en thailändsk partner. Perstorp satsade så sent som i våras 140 miljoner kronor, men de förväntade synergieffekterna har uteblivit.

Nu går Perstorpsgruppen ner i ägarandel i isocyanattillverkaren Vencorex från 49 procent till 15 procent som ett led i att koncentrera sig på sin kärnverksamhet.

John Ekstrom— Isocyanat går mycket in på färg- och bindemedelsmarknaden där Perstorp verkar och vi har kunnat använda gemensamma nätverk för försäljning. Men så mycket korsförsäljning som vi hoppades på blev det inte, säger Perstorps IR-chef John Ekström till Rapidus.

Var Vencorex en lönsam affär för Perstorp?

— Hittills har Perstorp inte tjänat pengar på affären, men konstruktionen med en earn-out gör det möjligt att detta kan bli en okej affär för Perstorp sedd till sin helhet, säger Ekström och tillägger att Perstorp inte kommer behålla resterande 15 procent i Vencorex för all framtid.

— Det finns inga planer på att sälja andelen nu, men Vencorex tillhör inte kärnverksamheten så långsiktigt kommer vi inte vara ägare.

Perstorp grundade Vencorex 2012 tillsammans med thailändska PTTGC. Verksamheten och produktionen av isocyanater, ett utgångsmaterial för plastframställning, har hela tiden varit förlagd till anläggningar i Frankrike och Texas.

I aktieägaravtalet vid grundandet av Vencorex förband sig både Perstorp och PTTGC att skjuta till pengar för att implementera Vencorex i sin strategi. I Perstorps fall var det överenskomna beloppet 15 miljoner euro, vilket sköts in i bolaget under andra kvartalet i år.

Vad man fick för de 34 procent man nu lämnar över till PTTGC vill Perstorp inte kommentera. Totalt sysselsätter Vencorex knappt 700 personer. Försäljningen påverkar inte Perstorps svenska verksamhet.

Jennie Lorentsson

Kemikoncernen Perstorp minskar sitt ägande i joint venture-bolaget Vencorex, som bildades 2012 med en thailändsk partner. Perstorp satsade så sent […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Höga frekvenser i Lejonkulan

    Beammwave utvecklar en teknik för framtidens 5G- och 6G-mobiler som kallas digital beamforming. Ett radiochip med tillhörande antenn och algoritmer […]