torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Wihlborgs breddar Ideon med ny paraplyorganisation

Ideon i Lund ska marknadsföras som en betydlig större enhet än den geografiska yta forskningsparken utgör i dag. Med stora expansionsplaner drar fastighetsägaren Wihlborgs igång strategiprojektet ”@Ideon” för att bredda varumärket tillsammans med aktörer som Briggen och Vasakronan.

I strikt mening är Ideon 110.000 kvadratmeter kontor och labbyta utmed E22. Men i folkmun är Ideon mer än så, det används som benämning på större delen av näringslivsklustret i norra Lund.

Wihlborgs vill utnyttja detta och gör nu ett omtag på varumärket.

— Ideon är ett starkt namn. Tanken är att bygga en ny paraplyorganisation som utvecklar hela området i nordöstra Lund, säger vd Ander Jarl i en intervju med Rapidus i samband med måndagens Financial Meetings.

Samarbetet skulle involvera konkurrerande fastighetsägare som Briggen, Vasakronan och Medicon Village. I gengäld skulle Ideon kunna marknadsföras som Europas största forskningspark, med drygt 500 företag i olika storlekar inklusive Sony Mobile, Axis och hela Medicon Village-området.

— Det handlar om att dra nytta av varumärket i olika sammanhang, bland annat för rekrytering. Vi måste bli duktigare på att attrahera framtidens entreprenörer, säger Ideons vd Hans Möller.

Diskussioner om form och finansiering för @Ideon är igång. Planen är lansering senast efter nyår.

— Detta är något som skulle kunna bli väsentlig större än Ideon i dag, säger Mats Leifland, vd för Medicon Village.

Just Ideons framtid var huvudtema när Financial Meetings hölls för femte gången i morse i Lund. Wihlborgs vd Anders Jarl presenterade planerna på förtätning av området. Bolaget äger sedan i fjol hela fastighetsbeståndet.

Probis vd Peter Nählstedt gav också detaljerna från förra veckans delårsrapport. Han passade på att flagga för förvärv för att skapa ytterligare tillväxt.

Sarah Fredriksson presenterade sin dagsfärska kvartalsrapport, där omsättningen ökar med 15 procent till 2,5 miljoner kronor men där kostnaderna stiger på grund av en omstrukturering av säljsidan.

Kristian Svensson

Ideon i Lund ska marknadsföras som en betydlig större enhet än den geografiska yta forskningsparken utgör i dag. Med stora […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.


  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Tillväxt i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets fjärde kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Senzagen, Safeture och Neola Medical.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Rapportperioden för skånska bolag är i gång 

    I slutet av förra veckan kom rapporter från BE Group, Probi, Hexpol, Ependion, I Love Lund och inte minst BHG Group som lyfte på börsen efter sin rapport.

  • Optimismen spirar i Senzagen

    Trots god tillväxt och ett resultat som närmar sig break even kämpar biotechbolaget Senzagen på en tuff kapitalmarknad. Men vd Peter Nählstedt är optimistisk.

  • Dyr flytt för Genovis

    Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och mottogs inte väl av marknaden.

  • Peab-Paulsson donerar 26 Mkr

    Peab-grundaren Mats Paulsson fortsätter stödja skånsk life science och donerar via tre olika stiftelser totalt 26 Mkr till sju olika forskningsprojekt.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

    Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

  • Hon tänker tvärtom

    När man utvecklar läkemedel måste man veta att det går att sälja, inte bara hoppas att det blir verkningsfullt. Det sa Sarah Fredriksson, vd för läkemedelsföretaget Aqilion i Helsingborg, när hon gästade Rapidus AW på torsdagen.