lördag 24 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Våga kommunicera bolagets värde

Kort sagt: Alla som känner sig missförstådda av aktiemarknaden kan dra nyttiga lärdomar av striden om mjukvaruföretaget Readsoft i Helsingborg. Det handlar i korthet om vad alla egentligen redan vet — att i alla lägen sträva efter att ge så korrekt och komplett information som möjligt för att marknaden ska kunna bedöma företagets långsiktiga värde.

Av Anders Haskel, gästskribent

”Det säger kanske något om både Stockholmsbörsen och dess investerares förmåga att analysera den här typen av bolag. Men det säger kanske också något om vår förmåga att kommunicera det vi själva har känt, nämligen att vi har haft ett mycket högre värde än vad börsen har åsatt oss.”

Så uttryckte sig Helsingborgsbaserade mjukvaruföretaget Readsofts rutinerade ordförande Göran E Larsson i Dagens Industri i början av augusti efter ännu ett höjt bud i den amerikanska tvekampen om att få lägga vantarna på bolaget. Sedan uttalandet gjordes har budet stigit ytterligare något till 57 kronor att jämföra med de cirka 18 kronor som aktien handlades kring innan det första budet, som låg på drygt 40 kronor, presenterades i början av maj.

Andra börsbolag har en hel del att lära av turerna kring Readsoft. Det viktigaste budskapet är att i alla lägen arbeta med att vässa sin information. Det gäller också att försöka ta till en del nya grepp i situationer där företaget har det till synes kämpigt och där styrelse och ledning upplever att bolaget är missförstått.

Alla noterade företag måste löpande se över vilka budskap som kommuniceras kring de långsiktiga möjligheterna. Det talas mycket om en tung regelbörda som hänger över börsbolagen där det bland annat handlar om hur omfattande den ekonomiska redovisningen måste vara. Något som dock är helt frivilligt men som alla företag måste vara tydliga med är att kommunicera och kommentera konkreta finansiella mål samt ge en tydlig bild av hur företagen tänker ta sig till målen.

Readsofts rapport för första kvartalet, som kom någon vecka innan det första budet, visade visserligen att intäkterna ökade och att rörelsen gick bättre jämfört med ett år tidigare, samt hade försetts med rubriken ”Mycket stark licensförsäljning”. Framtiden kommenterades däremot enbart med högst allmänna ord. Budskapen i rapporten var inget som aktiemarknaden fäste någon större vikt vid och rapporten gav ungefär känslan av att det där har vi hört tidigare.

En titt på aktiekursens utveckling året före budet ger dessutom tydliga signaler om att marknaden tröttnat på bolaget. När budet från amerikanska Lexmark kom i maj hade Readsoft tappat ungefär en tredjedel av sitt börsvärde jämfört med värderingen ett år tidigare.

I ljuset av denna utveckling och den bristfälliga informationen från bolaget var det säkert många som tyckte att de fick bra betalt när budet kom och det kändes inte heller särskilt sannolikt att högre bud skulle läggas.

Huvudägarna, tillika bolagets grundare, gav intryck av att vara nöjda eftersom de åtog sig att acceptera budet. Dessutom ställde sig en enhällig styrelse bakom Lexmarks erbjudande. En hel del aktieägare valde därför att snabbt ta hem pengarna och sålde sina aktier över börsen, vilket alltså visat sig vara en riktigt dålig affär.

I mitten av juni och bara några dagar innan det ursprungliga budet från Lexmark var tänkt att löpa ut kom den överraskande nyheten att en annan friare kliver in på banan, när brittiska dotterbolaget till amerikanska Hyland Software lägger ett konkurrerande bud. Från Lexmark kom en snabb kontring med ett något högre motbud. Därefter har budet höjts vid ytterligare fem tillfällen och ligger nu alltså drygt 200 procent över börskursen i våras.

Är budstriden nu över? Ja, en hel del talar för det. Igår kom beskedet i samband med en sista (?) höjning av budet att Lexmark förvärvar grundarnas aktier och därmed skaffar sig röstmajoritet i Readsoft.

Men är det verkligen marknaden som haft fel? Det kan ju faktiskt också vara så att budgivarna stressat varandra att höja budet till en nivå som i slutändan inte går att räkna hem. Det som ändå talar för att budet kan gå att motivera är att det inte alls behöver vara särskilt dyrt att betala ett pris motsvarande två gånger omsättningen för ett mjukvaruföretag med goda tillväxtmöjligheter.

Oavsett vilket kan i alla fall Readsofts grundare och övriga aktieägare som suttit stilla i båten känna sig nöjda.

Kort sagt: Alla som känner sig missförstådda av aktiemarknaden kan dra nyttiga lärdomar av striden om mjukvaruföretaget Readsoft i Helsingborg. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Starfish – vad hände sedan?

    PODD: Starfish of Sweden har utvecklat en teknologi för madrasser och andra möbler som gör att trycksår kan undvikas. Den […]


  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.