fredag 3 maj 2024

inloggad som

Eslöv satsar på Uppstart-stiftelse med Penser och Håkansson…

Sedan Dan Olofsson och Luciano Astudillo grundade Uppstart Malmö 2011 har konceptet spridit sig till Landskrona och Helsingborg. I dag hålls ett inledande möte med ett 50-tal företagare för ett motsvarande initiativ i Eslöv. Dragplåster är de skånska finansmännen Bo Håkansson och Erik Penser.

Gertrud Elisabet Bohlin, tidigare näringslivschef på Eslövs kommun, har fått uppdraget att sondera terrängen. Målet är att kunna presentera en färdig plan för den nya stiftelsen på Eslövs näringslivsdag i slutet av september.

Tilltänkt styrelseordförande är Eslövsbon Bo Håkansson, tung ägare i de tre noterade Lundabolagen Hansa Medical, ProstaLund och Exini Diagnostics.

— Eslövs kommun frågade mig om jag ville ställa upp och jag sa ja fast jag egentligen inte har tid, för jag tycker det är angelägna saker det här att få folk i jobb. I den mån det dyker upp något intressant kommer jag även gå in som investerare, säger Bo Håkansson till Rapidus.

Inbjudan till dagens möte är även undertecknad av finansmannen Erik Penser, som är uppvuxen i Eslöv. Gertrud Elisabet Bohlin vill dock inte gå in på vilken roll han kommer ha i stiftelsen.

Uppstartstiftelserna i Malmö, Landskrona och Helsingborg är i hög grad inriktade på mer storstadsrelaterade problem som segregation Gertrud Elisabet Bohlinoch utanförskap för utlandsfödda. Men Gertrud Elisabet Bohlin ser ett stort behov även i landsortskommunen Eslöv.

— Vi har ett brett näringsliv men står inför många generationsskiften. Då behöver vi hitta människor som vill driva vidare de företagen så att vi inte blir av med arbetstillfällen. En annan uppgift blir att matcha de arbetstillfällen som finns med arbetskraften, säger hon.

Erik Olausson

Sedan Dan Olofsson och Luciano Astudillo grundade Uppstart Malmö 2011 har konceptet spridit sig till Landskrona och Helsingborg. I dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.