måndag 4 december 2023

inloggad som

Montelius ny chef för internationellt nanotekniklabb

Den första september tillträder nanotekniknestorn Lars Montelius som generaldirektör för International Iberian Nanotechnology Laboratory, i Portugisiska Braga. Det nybyggda labbet, med internationell status, kommer inhysa ett antal hundra toppforskare.

–Det är fräckt ju. Det är det enda liknande nanotekniklabbet i världen. Jag ska slipa denna oslipade diamant, säger Lars Montelius till Rapidus.

Förutom att vara professor vid Lunds universitet sitter Lars Montelius i Medicon Village advisory board och i styrelsen för SwedNanoTech, Sveriges största paraplyorganisation för nanoteknik. I juli avgick han från sin styrelsepost i noterade nanoteknikbolaget Obducat, däremot sitter han kvar i styrelsen för deras största ägare European Nano Invest och flera andra bolag i branchen.

— Framför allt ska jag verka för att nanoteknik får en viktig plats i världen. Nya funktioner med material behöver vi i alla näringsgrenar – i sängar, i fönster, i kläder och i lampor, säger Lars Montelius.

Men det är väl knappast riskfritt?

— Det finns risker med nanotekniken, det måste man hantera. Men det finns risker med att åka tåg eller att dricka för mycket vatten också. Vi måste bygga upp ett säkerhetssystem för att använda teknologin på rätt sätt.

Lars Montelius kommer ha kvar en fot på Lunds universitet. Han var tidigare en kandidat i rektorsvalet på LTH som avgörs i september, något som alltså inte längre är aktuellt. Toppkandidaten är istället LTH-professorn Viktor Öwall, som bland annat är styrelseledamot i det nystartade forskningscentret Mapci i Lund.

Olof Peterson

Den första september tillträder nanotekniknestorn Lars Montelius som generaldirektör för International Iberian Nanotechnology Laboratory, i Portugisiska Braga. Det nybyggda labbet, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad