torsdag 25 april 2024

inloggad som

Euro Diagnostica köper danska BioMonitor

Malmöbaserade Euro Diagnostica, kontrollerat av Ferringägaren Frederik Paulsen, tar över danska medicinteknikbolaget BioMonitor. Med förvärvet får Euro Diagnostica en cellbaserad analysmetod som ska komplettera den egna tekniken.

Euro Diagnostica sysslar med diagnostikverktyg för autoimmuna sjukdomar som reumatism och mag- och tarmsjukdomar. Nu ska BioMonitor integreras i verksamheten, men de 22 anställda i Köpehamn kommer ha kvar sin arbetsplats där.

— BioMonitor verkar inom samma sjukdomsområde som oss, men har en annan biologisk analysmetod. De kompletterar oss både teknologiskt och affärsmässigt samtidigt som vi bygger en kompetensbro till Danmark, säger Euro Diagnosticas vd Else Beth Trautner till Rapidus.

Säljare i affären är danska riskkapitalbolaget Sunstone Capital, som haft några hektiska veckor. I måndags kom beskedet att schweiziska Roche köper portföljbolaget Santaris Pharma, och som Rapidus kan berätta idag är bolaget även med i FlatFrogs nya finansieringsrunda.

Med affären i hamn ser Else Beth Trautner ytterligare expansion för Euro Diagnostica framför sig.

— Vi har inga planer på att flytta på någon eller göra några nedskärningar. Tvärtom kommer vi nog att växa i både Malmö och Köpenhamn. Med vår samlade kompetens får vi ett unikt verktyg för optimerad patientbehandling, säger hon.

Euro Diagnostica ingår i företagsgruppen runt Ferringägaren Frederik Paulsen. Bolaget drivs som en enskild enhet vid sidan av bolag som Nordic Drugs, QPharma och PolyPeptide, också de med bas i Malmö. Förra året omsatte Euro Diagnostica 14 miljoner euro. Majoriteten av de 80 anställda sitter på företagets adress på Lundavägen i Arlöv utanför Malmö, men man har även internationellt anställda.

— Om fem år ser jag att vi dubblat omsättningen och är mellan 30 och 50 personer fler, säger Else Beth Trautner.

Vd och medgrundare på BioMonitor är Arsalan Kharazmi.

Jennie Lorentsson

Malmöbaserade Euro Diagnostica, kontrollerat av Ferringägaren Frederik Paulsen, tar över danska medicinteknikbolaget BioMonitor. Med förvärvet får Euro Diagnostica en cellbaserad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.