fredag 29 mars 2024

inloggad som

Grundaren tar över Expertmaker

Efter tre år lämnar Gustaf Sahlman vd-rollen på Expertmaker. Tills vidare tar grundaren Lars Hård över samtidigt som företaget håller på att utöka verksamheten i Malmö.

Senaste åren har Expertmaker, som utvecklar algoritmer för att analysera och dra slutsatser ur stora datamängder, plockat en rad storkunder som eBay, amerikanska dagligvaruhandeln Safeway och Vodafone. Den sistnämnda har också gått in som delägare i Expertmaker.

De nya kundavtalen har ökat kraven på organisationen. I dagsläget består den av ett 20-tal anställda där utvecklingen är förlagd till Malmö men de kommersiella insatserna främst sker i USA. Nu ska Malmökontoret växa för att serva de amerikanska storkunderna. Som ett led i expansionen är bolaget på väg att rekrytera ett nytt, ännu hemligt, namn från IT-branschen.

gustaf sahlman port— Jag kommer att jobba vidare med de amerikanska kundavtalen och de större partner vi har där. Jag har pendlat från Stockholm och när vi nu sätta upp ett leveranscenter i Malmö krävs det att vi har någon som är på plats hela tiden, säger Gustaf Sahlman.

Senaste räkenskapsåret, som slutade i augusti 2013, omsatte verksamheten 8,4 miljoner kronor med en förlust på 5,2 miljoner. Sahlman vill inte ge några siffror för innevarande år men säger att omsättningen har fortsatt att öka.

— Vi har gått från att vara ett forskningsbolag till att vara etablerat licensföretag. Våra kunder kör väldigt stora implementationer och det är en bra bas att bygga ett lönsamt mjukvaruföretag, säger Gustaf Sahlman.

Ägare i Expertmaker är grundare, affärsänglar och Vodafone.

Joel Lyth

Efter tre år lämnar Gustaf Sahlman vd-rollen på Expertmaker. Tills vidare tar grundaren Lars Hård över samtidigt som företaget håller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]