fredag 22 november 2024

inloggad som

Skåne tappar fart i ny tillväxtprognos

|  ,
|  

Skåne tappar ytterligare fart de kommande åren. Det framgår av en ny tillväxtprognos från Region Skåne som Rapidus tagit del av. Bruttoregionprodukten landar på en årlig ökning på 2 procent, jämfört med 2,3 procent i riket som helhet.

Bakom siffran ligger en avmattning i sysselsättningstillväxten i Skåne. Från att ha legat på i snitt 1,2 procent per år senaste åren pekar den nya prognosen på en årstakt på bara 0,7 procent upp. Det sker samtidigt som befolkningen spås öka med 0,8 procent per år.

Och den skånska produktiviteten fortsätter släpa efter.

Pontus Lindberg— Detta är inte vad vi hoppats på. Vi har sett en avmattning i Skåne efter finanskrisen, säger Regionala Tillväxtnämndens ordförande Pontus Lindberg (M) till Rapidus.

Den nya prognosen över befolkning, tillväxt och sysselsättning fram till år 2022 läggs fram i morgon torsdag. Det är sannerligen ingen munter läsning.

Skattekraften väntas försvagas ytterligare i regionen, från 93 procent av rikets medelskattekraft i dag till 92 procent år 2022. Som förklaring anges att länet har en relativt liten andel av befolkningen i arbete, vilket i sin tur beror på hög andel lågutbildade.

Författare till rapporten ”Skåne 2022 — Ekonomi och sysselsättning” är konsultbolaget WSP, som gått på djupet vad gäller förutsättningarna för Skåne framöver. I materialet lyfts senaste årens strukturomställning fram, där sysselsättningen inom skånsk industri minskat medan företagstjänsterna expanderat kraftigt.

Denna utveckling väntas fortsätta och år 2022 kommer bara 59.000 personer jobba inom industrin, jämfört med 89.000 år 2002. Problemet är bara att produktivitetstillväxten inom tjänstesektorn är avsevärt lägre än i tillverkningsindustrin.

— Vi behöver fylla på med kunskap inom nästan alla branscher. Det handlar om att utbilda, men också att locka hit spetskompetens från utlandet. Svårigheten är att ansvaret för detta inte ligger på ett enda ställe i samhället utan delas av stat, region, näringsliv och akademi, säger Pontus Lindberg.

Prognosen säger också att Öresundspendlingen kommer öka i långsammare takt framöver. Enligt statistiken har Sundspendlarna ökat med i snitt 1.250 personer/år under senaste tioårsperioden, men siffran väntas nu sjunka till i genomsnitt 450 personer/år.

FAKTA:
Skånes befolkning väntas öka i snitt 0,8 procent/år fram till 2022 då vi har 1.365.800 invånare. Ökningstakten är långsammare än riket som helhet.
Skånes bruttoregionprodukt/sysselsatt väntas öka i snitt 1,2 procent/år närmaste åren, jämfört med rikets BNP-tillväxt på 1,5 procent/år.
Tillva_xten är primärt koncentrerad till sydvästra Ska_ne.
Källa: Skåne 2022 — Ekonomi och sysselsättning

Kristian Svensson

Skåne tappar ytterligare fart de kommande åren. Det framgår av en ny tillväxtprognos från Region Skåne som Rapidus tagit del […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.