tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till ekonomijournalisten Anders Haskel…

|  

… som i dagarna kommer ut med boken ”Bli grymt rik på aktier!”. Anders Haskel är sedan 2009 återkommande gästskribent i Rapidus, ofta med fokus på finansvärlden och större företag.

Hur viktig är egentligen aktiemarknaden för det skånska näringslivet?

Haskel— Under senaste åren har den blivit mycket viktig som finansieringskälla för de minsta företagen. För de större företagen bidrar aktiemarknaden på ett betydande sätt till att skapa kändisskap.

Varför har Skåne så få bolag inne på Stockholm Large Cap?

— Det har att göra med industritraditioner. De riktigt stora svenska industriföretagen har växt fram på andra platser än Skåne. Sen är det faktiskt så att även om inte något av de allra största börsföretagen är skånskt så finns det lika många skånska bolag på storbolagslistan som från Göteborg.

Din bok handlar om hur man blir rik på aktier. Vilket är ditt bästa tips för lyckade placeringar?

— Jag vill vända på frågan och svara så här. Många betalar för mycket för sin förvaltning, tar för stora risker och väljer placeringar alltför kortsiktigt.

Hur ska småsparare resonera vad gäller investeringar i företag i tidig fas, kanske utan någon etablerad försäljning?

— Mitt tråkiga och enkla budskap är att sådana investeringar i många fall helt ska undvikas.

Förra veckans Rapidusanalys ställde frågan ”När kommer kraschen?”. Vad tror du, när börjar det heta börsklimatet svalna av?

— Frågan är egentligen omöjlig att svara på, men låt mig gissa att något negativt händer längre fram i sommar eller i höst som kyler ned börsen.

Kristian Svensson

… som i dagarna kommer ut med boken ”Bli grymt rik på aktier!”. Anders Haskel är sedan 2009 återkommande gästskribent […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.