måndag 15 april 2024

inloggad som

Axel Granlund bäddar för generationsväxling

Karl-Axel Granlund plockar in de tre sönerna Axel, Peter och Karl-Fredrik Granlund i styrelsen för Axel Granlund AB, som bland annat är huvudägare i industrikonglomeratet Volito.

Förutom att gå in i styrelsen har trion blivit mindre delägare i Axel Granlund AB vars aktivitet i huvudsak kretsar kring miljardkoncernen Volito, där bolaget äger 83 procent.

— Det är inget dramatiskt. Vi börjar så här och låter dem sätta sig in i verksamheten, säger för Axel Granlund AB:s vd Jonas Edelswärd.

Äldsta sonen Axel Granlund befinner sig redan i hetluften i det skånska affärslivet. Sedan maj 2012 är han vd för det lilla Ideonbolaget EkoBalans Fenix. Bolaget utvinner gödning ur restavfallet från reningsverk och biogasrötningsanläggningar.

Yngsta sonen Karl-Fredrik Granlund sitter i styrelen för Euro Football Invest, som stöttat Malmö FF vid spelarköp sedan 2011.

I Volito ingår de tre affärsområdena flyg, fastigheter och industri och därtill har bolaget ett signifikant ägande i börsbolagen Peab, CTT Systems och Finnveden Bulten. Koncernresultatet för 2013 blev ett minus på 53 miljoner kronor. Starkt bidragande till det negativa resultatet är nedskrivningar på 165 miljoner kronor i irländska VGS Aircraft.

Joel Lyth


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Nato är nya drömkunden…

  Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

 • …och en guldgruva för startups

  Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

 • Alfa Laval prisas i Lund

  Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.


 • ”Obegripligt att idrotten inte kedjar sig bredvid Greta Thunberg”

  Sportsligt går det sämre än på länge för svensk fotboll. Nu sinar dessutom tv-pengarna och nästa rättighetsavtal riskerar att bli en kalldusch för de allsvenska klubbarna.
  Sportjournalisten Olof Lundh efterlyser mer pengar från det offentliga och en långsiktig satsning på talangutveckling.

 • I år ska MFF fylla kassan

  Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

 • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

  Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

 • Malmö FF vinner sponsringsligan

  Att Malmö FF är Sveriges rikaste idrottsklubb är välkänt. Klubben har dessutom störst sponsorintäkter.

 • Rapportflod

  På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

 • Störst plånbok vinner i längden

  Visst är tränaren viktig, men den som har störst plånbok vinner i längden. Det medgav MFF:s tränare Henrik Rydström när […]

 • Påminnelse: Dubbla Rapidus-event

  Vi har ett fåtal platser kvar till nästa veckas evenemang. Missade du den första inbjudan? Anmäl dig genom att klicka […]

 • Rapidusfrukost med mesta mästarna

  Frukostmöte onsdagen den 24 maj i Malmö. Värd: Advokatfirman Lindahl Plats: 1910, Eleda Stadion Henrik Rydström är en fotbollstränare som utmärkt […]

 • Näringslivsprofiler föreslås till MFF:s styrelse

  På fredagens årsmöte väljs sannolikt två tunga näringslivstoppar in i MFF:s styrelse. Valberedningen har föreslagit nyval för Bodil Rosvall Jönsson […]

 • “Hemarbete ingen långsiktig lösning”

  Trots pandemin är det ingen stilje på marknaden för uthyrning av kontorslokaler och den nya trenden med hemarbete ses inte […]