söndag 30 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånes företagsinkubatorer växer — eller läggs ned

Skånes sju största inkubatorer har växt till en sammanlagd omsättning på 50 miljoner kronor, visar förarbetet till Region Skånes nya inkubatorstrategi som Rapidus tagit del av. Men utanför storstäderna har inkubatorhaussen följts av baksmälla då en rad mindre satsningar tvingats banta eller slå igen.

Med närmare 130 sysselsatta i 23 inkubatorbolag har Lund Life Science Incubator senaste två åren växt till Skånes i särklass största företagsinkubator. Om ytterligare två år räknar vd Örjan Norberg med att hysa 200 personer — trots att de första alumnibolagen enligt planen flyttar ut innan årsskiftet.

Orjan Norberg— Vi fyller ett helt våningsplan, men vi har bra expansionsmöjligheter i Medicon Village. Exempelvis sitter kemibolagen i ett helt annat hus. Det är snarare vår budget för affärsutveckling som är begränsningen, säger han.

Medan inkubatorbolagen i Minc och Ideon Innovation får sitta i de subventionerade lokalerna i max två år har Lund Life Science Incubator betydligt generösare hyrestider. Sedan starten 2008 har inget inkubatorbolag tvingats flytta ut, men flera är nu så mogna att de kommer lämna värmen under året uppger Örjan Norberg och nämner First North-listade Nexam Chemical som ett troligt första alumnibolag.

Att många av inkubatorbolagen börjat mogna avspeglas även i mängden riskkapital som pumpats in i Lund Life Science Incubator. Under 2013 fick bolagen sammanlagt in 136 miljoner kronor, uppger Örjan Norberg. Det kan jämföras med Ideon Innovation och Minc, där inkubatorbolagen tillsammans kunde räkna hem 3,9 miljoner respektive 5,2 miljoner kronor.

Parallellt med expansionen har Lund Life Science Incubators budget tickat upp till 16 miljoner kronor, högst i Skåne. 2013 omsatte länets sju största inkubatorer 49,5 miljoner kronor, visar underlaget till den regionala inkubatorstrategi som Region Skåne arbetar med. Av det är runt 32 miljoner kronor från olika offentliga källor medan resten kommer från privata sponsorer och hyror från inkubatorbolagen.

Men samtidigt som de stora, väletablerade inkubatorerna växer sig större har en rad lokala skånska satsningar slagit slint det senaste året. Bland annat har livsmedelsinriktade Linc i Landskrona kraftigt bantats ned, byggindustri-inkubatorn i Ängeholm kom inte längre än till ritbordet då hela planen för Valhall Science Village lagts ned och filminkubatorn Fink i Ystad har gett upp sin inkubatoridé för att istället blir ett mer allmänt kontorshotell inriktat på kreativa näringar.

— Vi hade svårt att få in inkubatorbolag. Ystad är lite för litet för att hitta tillräckligt många filmföretag, säger kommunens filmstrateg Petra Rundqvist till Rapidus.

I arbetsversionen av Region Skånes nya inkubatorstrategi, som är tänkt att klubbas innan årsskiftet, skriver Regionen att det behövs mer samordning mellan länets inkubatorer och med andra aktörer i innovationssystemet. Men utvecklingsdirektör Mikael Stamming tycker inte att kommunernas vurm för att starta egna inkubatorer gett ett för spretigt landskap.

— Nej, det är bra att kommunerna är intresserade, men det är bättre att man kraftsamlar för det finns inte hur mycket resurser som helst. Det har funnits starka ambitioner i många kommuner där det inte funnits tillräckliga ekonomisk muskler eller uttålighet, säger han.

Klicka här för att se siffrorna bakom Skånes största inkubatorer

Erik Olausson

Skånes sju största inkubatorer har växt till en sammanlagd omsättning på 50 miljoner kronor, visar förarbetet till Region Skånes nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.

  • Neola stärker ägarbasen i riktad emission

    Neola Medical i Lund tar in nytt kapital och får samtidigt in sina första institutionella investerare. Pengarna ska användas till bolagets kliniska studier och den pågående regulatoriska processen för marknadsgodkännande.