söndag 28 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Effectus vd Lisbeth Böhm…

… som under Skåne Innovation Week denna vecka åker på turné med en innovationsbuss.

Vad är innovationsbussen?

Lisbeth Böhm— Det är en möjlighet att få upp intresset för innovationskraften i medelstora och stora bolag i Skåne. Vi ser när vi jobbar att inte alla företag är lika bekanta med det och vad det kan tillföra deras utveckling. Därför ger vi oss ut till kommuner med lite lägre tillväxtprognoser för att predika innovationskraft.

Vem åker med?

— Vi är en bred grupp från Effectus som jobbar med innovationsutveckling, bland oss finns bland annat civilingenjörer, affärsutvecklare och tekniker. Med oss har vi dessutom affärsrådgivare från Färs & Frosta sparbank. Totalt blir vi 8-10 personer som åker runt för att generera idéer.

Är det något bolag som redan nu beställt idéhjälp från er?

— Ja, det har ramlat in en hel del beställningar, både från tjänste- och produktionsföretag. Bland annat ett friskvårdsföretag har bett om hjälp med att hitta nya sätt att kommunicera, för att kunna växa och bli större.

Hur ser innovationsförmågan ut hos de skånska företagen?

— Vi som jobbat med detta i 15 år ser en ökad fokusering och ett ökat intresse. För två år sedan genomförde vi en enkät med 450 vd:ar för skånska bolag, och då var det en hel del av de mindre företagen som inte hade innovationsfrågan på sin agenda. Nu känner vi att det finns ett betydligt mer insiktsfullt reflekterande kring frågan.

Vilken är din egen bästa innovation?

— Jag jobbar ju med att utveckla andras innovationsförmåga, men min bästa innovation är att flytta fokus från innovationen till förmågan och kompetensen hos människor. Bussen är ett exempel på det.

Jennie Lorentsson

… som under Skåne Innovation Week denna vecka åker på turné med en innovationsbuss. Vad är innovationsbussen?


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.